Search
Close this search box.

Zajednički projekti Misije OSCE u BiH i Općine Jajce

Podijeli članak:

Podrška incijativi za izradu i postavljanje spomen ploče civilnim žrtvama rata u Jajcu, organizacija regate na rijeci Plivi i uspostava saradnja na razmjeni iskustava na zaštiti i upravljanju kulturno-historijskim nasljeđem između općina Jajce i Vareš, teme su o kojima su sa načelnikom općine Jajce Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Josipom Topićem razgovarali predstavnici Misije OSCE-a Ureda u Travniku, Igor Nedera šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik, Mladen Marjanac službenik za demokratski razvoj i Nikolina Tomas asistentica šefa Terenskog ureda OSCE-a Travnik.

Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržala je inicijativu Koalicije za borbu protiv mržnje “Zajedno” Jajce za postavljanje spomen-ploče posvećene svim civilnim žrtvama rata na području općine Jajce o čemu je na sastanku više govorio Igor Nedera šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik i izrazio punu podršku Misije OSCE-a u BiH u realizaciji ovog projekta.

Učesnici sastanka saglasili su se da su civilne žrtve rata i njihove porodice podnijele veliku žrtvu i da je inicijativa opravdana.

Općina Jajce će pružiti podršku ovim aktivnostima, a kako je zaključeno realizacija projekta bi trebala biti završena do kraja mjeseca juna. Postavljanje Spomen ploče doprinijet će izgradnji pozitvne atmosfere u zajednici i međusobnom uvažavanju, jer će se spomen pločom odati počast svim žrtavama rata bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, zaključeno je u razgovoru.

Općina Jajce podržala je i inicijativu za održavanje regate na rijeci Plivi koju bi zajednički organizovale tri lokalne zajednice, što bi bio nastavak međuopćinske/međuopštinske saradnje na polju turizma i ekologije. Nosilac projekta bit će Planinarsko društvo „Ćusine“, a ovih dana uslijediće zajednički sastanak načelnika općina/opština Jajce, Jezero i Šipovo. projekat podržava i Misija OSCE-a u BiH.

Također, Općina Jajce dala je podršku uspostavi saradnje na razmjeni iskustava na zaštiti i upravljanju kulturno-historijskim nasljeđem sa općinom Vareš.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...