Za ugostitelje Vlašića zime nema

Zimska sezona na Vlašiću je zadovoljavajuća i pored svih problema vezanih za pandemiju koronavirusa, smatra većina hotelijera, turističkih i drugih radnika. Tome je pomoglo i prilagođavanje situaciji, ulaganje truda u sigurnost turista i činjenica da je ova planina postala prva bh. corona free destinacija.

PONOSNI NA URAĐENO

Vlašić je jedinstven turistički brend i turistički dragulj srednje Bosne, koji je od davnina prepoznat kao veoma važno turističko odredište. Upravo zbog prepoznatljivog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije.

U hotelima Blanca, Pahuljica i Sunce bilo je više noćenja nego u istom periodu prethodne zimske sezone

Kolone turista slijevale su se svakodnevno u januaru na plato Babanovca, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.260 metara. Ne bez razloga. Jer, tamo se nalazi pravi mali grad. Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine, diskoteke… A sve takoreći u jednoj ulici. Ono što je takođe specifičnost jeste da zagriženi ljubitelji skijanja već gotovo s parkinga na kojem ostave ljubimca mogu navući skije i zaputiti se prema ski-liftu te ostati na skijama do kasno naveče, do povratka kući. Volite li skijanje ili bordanje, Vlašić je idealno mjesto za vas, jer raspolaže s 11 kilometara uređenih staza.

image

Staza spremna za noćno skijanje /Muhamed Tunović

– S obzirom na okolnosti koje su vladale na početku zimske turističke sezone, kao i tijekom cijele godine vezano za epidemiološku situaciju, možemo reći da smo izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima zimske turističke sezone kada su u pitanju kako odvijanje turističkih aktivnosti na planini Vlašić, tako i ekonomskih rezultata poslovnih poduzeća te ukupna epidemiološka situacija koja vlada, kaže direktor Ureda Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

image

Vlašić noću / Muhamed Tunović

Napravljeni su tereni, eko-klizalište pored hotela Sunce, u ponudi je i vožnja motornim sankama…

Pohvalio je ugostitelje, ali i druge poslovne subjekte koji su se u dosadašnjem periodu pokazali veoma odgovornim i koji su zajedno s Turističkom zajednicom SBK-a/KSB-a i drugim subjektima ozbiljno shvatili samu epidemiološku situaciju te kroz Interni Covid-19 protokol Winter safe destination nastupili organizirano u smislu kvalitete, a ne maksimizacije profita.

Provođenje Internog Covid-19 protokola dalo je dodatnu sigurnost u destinaciji, uspostavljeni su Covid-19 ambulanta i testiranja na platou Babanovca, što je značajno uticalo na motiv dolaska domaćih, a posebno stranih gostiju, kojima je bio potreban PCR test pri povratku u matičnu državu.

(oslobodjenje.ba)