Za sve one koji nas napustiše u ove dane pandemije

Piše: Jahiel Jaša Kamhi

Mnoge smo prijatelje i poznanike izgubili, mnoge od nas, u ove dane pandemije. Mnogo je smrti bilo u ove dane, koje svi želimo da preživimo i zaboravimo.

Ovaj tekst je posvećen onima koji su ostali iza svih umrlih da ih žale vječno. Napisan je ovaj prilog u znak sjećanja na sve one koji su otišli, neki i bez posljednjeg pozdrava, jer nije bilo nikoga da im ruke pruži za posljednje zbogom.

I zato se mnogi od nas osjećaju usamljeno i prazno, jer više nema njih, da se radujemo zajedno onome čemu smo se nekada zajedno radovali…

Kako se sada radovati, kada sve podsjeća na njih?

Otišli su u veliko nepoznato, gdje ćemo im se svi mi jednog dana pridružiti – prije ili kasnije. I svi mi znamo, da od mnogih tužnih i teških trenutaka u životu, biti usamljen i u žalosti je jedan od najtežih i najtužnijih. I zato pišemo sve ovo.

Da svi napušteni znaju da nisu sami, jer su sjećanja na njihove najbliže i sada sa nama, kada njihovih više nema. Želimo da svi oni znaju da njihovi najdraži nisu samo slika na zidu u njihovoj sobi, već najdraže osobe koje su ikada za njih postojale.

Pišemo za one kojima će ove riječi biti potrebne…

U ove decembarske dane, kada toliko radosti treba da bude a nema je, u ove decembarske dane slavlja, poremećene pandemijom i tolikim smrtima, sjećamo se svih onih koji su nas napustili.

Oh, kako bi voljeli kada bi mogli da sve njih napuštene i usamljene učinimo bar malo sretnijim. Da niko ne bude sam sa svojom tugom. I zato hoću da kažem ovu molitvu za sve njih:

“Veliki Bože, učini da i ovaj dan i ovo vrijeme, za sve NJIH i nas bude dobro, iako to baš sada nije al’ će biti jednog dana, Tvojom voljom!

Da nas poučiš da shvatimo da će nas samo ljubav i razumijevanje sačuvati od svih zala na ovom svijetu. Da nam svima daš snage da istrajemo, kada mislimo da više ne možemo dalje, a moramo! Sve što tražimo, Bože, je samo malo snage da se sve ovo izdrži.”

Znamo da ima nečega što jednostavno ne možemo popraviti ni vratiti. Samo će uspomene biti sa svima nama do onog dana dana kada ćemo se i mi pridružiti svim otišlima, da opet i zauvijek budemo zajedno!

 

 

(Moja BiH)