Za subvencionisanje troškova grijanja u FBiH prijavilo se 180.322 domaćinstava

Podijeli članak:

U Federaciji Bosne i Hercegovine zatvoren je javni poziv za podjelu pomoći Evropske unije energetski siromašnim domaćinstvima, a do sada su unesene 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 lica, saopšteno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera – 126.098, zatim primalaca dječijeg doplatka 30.623, primalaca stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka.

Opštine koje su unijele najveći broj prijava su Zenica 12.026, Novi Grad Sarajevo 10.739, Tuzla 7.702, Ilidža 6.631, Travnik 6.413, a slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da su svih 79 opština i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim opšinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju.

On je zahvalio Razvojnom programu UN koji je razvio aplikaciju za unos prijava, a koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila sprovođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća.

Tokom ove sedmice opštine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega će se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Poreske uprave FBiH, navedeno je u saopštenju.

Delić je pojasnio da će nakon toga biti privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave.

“U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska”, istakao je Delić.

On je dodao da će, potom Vlada FBiH, na osnovu konačnog spiska, donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti opštinama i gradovima koji će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima.

“Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine”, obećao je Delić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sve je više onih koji se odlučuju za dijetu mesoždera, a jedna od poznatih...

U prekidu je odvijanje saobraćaja na putu Crna Rijeka-Jajce, zbog opasnosti od obrušavanja kamenja...

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić istakao je danas da bi uskoro trebalo da...

lumica Jelena Čvorović Paunović preminula je u 75. godini.

Ko je možda i imao sumnju, danas su mu Milorad Dodik i njegovi pajaci...

Ta gospođa dotična meni dolazi u autobus malo jače od 6 mjeseci i pravi...