Search
Close this search box.

Za subvencionisanje troškova grijanja u FBiH prijavilo se 180.322 domaćinstava

Podijeli članak:

U Federaciji Bosne i Hercegovine zatvoren je javni poziv za podjelu pomoći Evropske unije energetski siromašnim domaćinstvima, a do sada su unesene 180.322 prijave kojima je obuhvaćeno 356.642 lica, saopšteno je iz federalnog Ministarstva rada i socijalne politike.

Po kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera – 126.098, zatim primalaca dječijeg doplatka 30.623, primalaca stalne novčane pomoći 23.921 i u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka.

Opštine koje su unijele najveći broj prijava su Zenica 12.026, Novi Grad Sarajevo 10.739, Tuzla 7.702, Ilidža 6.631, Travnik 6.413, a slijede ih Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da su svih 79 opština i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim opšinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju.

On je zahvalio Razvojnom programu UN koji je razvio aplikaciju za unos prijava, a koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila sprovođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća.

Tokom ove sedmice opštine će u aplikaciju unositi zaostale prijave, nakon čega će se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv, a nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Poreske uprave FBiH, navedeno je u saopštenju.

Delić je pojasnio da će nakon toga biti privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave.

“U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava, biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska”, istakao je Delić.

On je dodao da će, potom Vlada FBiH, na osnovu konačnog spiska, donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti opštinama i gradovima koji će isplate izvršiti prema krajnjim korisnicima.

“Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine”, obećao je Delić.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...