Za solarnu elektranu je potrebno mnogo dozvola

Korištenje čistih i obnovljivih izvora energije sada je itekako važno za općinu Bosanski Petrovac, pogotovo nakon odbijanja Općinskog vijeća da se nastave procedure za projekt spalionice smeća, ali i nedavne afere u susjednoj općini Drvar odakle je konačno uklonjen i nelegalno deponovani tekstilni otpad iz Italije.

IZMJENA ZAKONA

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona dobilo je saglasnost Općinskog vijeća Bosanski Petrovac za pokretanje postupka dodjele koncesije na području ove općine za solarnu proizvodnju električne energije.

Ovo je potvrdio resorni ministar Nijaz Kadirić, istakavši da se radi o projektu izgradnje najvećeg solarnog parka u cijeloj BiH.

– Vrijednost ukupne investicije prelazi 100 miliona maraka, a sva proizvodnja bi se izvozila. Mi ćemo ići u izmjenu Zakona o koncesijama da u cijelosti ispoštujemo zakonske obaveze u proceduri dodjele ove koncesije, a biće raspisan i međunarodni javni poziv, istakao je Kadirić.

Prema njegovim riječima, odranije postoji interesovanje investitora koji su se u više navrata do sada obraćali Vladi USK-a.

Međutim, u Općini Bosanski Petrovac su nam kazali da je ovo samo početak, te da predstoje još brojne administrativne prepreke da bi se moglo govoriti o investitorima.

– Općinsko vijeće je dalo saglasnost za pokretanje postupka Vladi USK-a na taj projekat solarnog parka, odnosno Ministarstvu privrede i Komisiji za koncesije. Oni sad imaju zeleno svjetlo da mogu ići u tom pravcu. Ali treba još dozvola da se to završi. Nemamo još ništa konkretno u najavi, a trebaće i vremena da se sve procedure završe, kazao nam je Mahmut Jukić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

SUNČANI SATI I DANI

Ono što je najbitnije za razvoj solarnog parka jeste da Bosanski Petrovac ima najveći broj sunčanih dana i povoljnu geografsku poziciju s najvećim brojem sunčanih sati, kao i odgovarajućom nadmorskom visinom.

 

 

(oslobodjenje.ba)