Search
Close this search box.

Za manje od mjesec dana: Najavljeno povećanje penzija u FBiH već od početka iduće godine

Podijeli članak:

Halil Subašić, novi direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (MIO), najavio je akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine. Subašić ističe da je cilj ove inicijative ublažiti posljedice globalne inflacije i poboljšati materijalni položaj penzionera.

Direktor Subašić naglašava važnost redovitog usklađivanja mirovina u skladu s odredbama Zakona o MIO. Prema članku 79. tog zakona, usklađivanje se vrši na temelju porasta potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini. Cilj je, uzimajući u obzir posljedice inflacije i materijalni položaj umirovljenika, implementirati povećanje penzija početkom iduće godine.

Subašić također naglašava potrebu za reformom penzijskog i invalidskog sistema u Federaciji BiH. Ističe važnost transparentnosti i poboljšanja korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda MIO, s ciljem što bržeg ostvarivanja njihovih prava. Najava o povećanju penzija predstavlja napore vlasti da ublaže ekonomske izazove s kojima se upenzioneri suočavaju, posebno u kontekstu globalnih ekonomskih promjena i inflacije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka