Za financijsku održivost bolnica u FBiH i kvalitetnije zdravstvene usluge 55,380.000 eura

Podijeli članak:

Dugoročna financijska održivost zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini te unaprjeđenje kvalitete zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda među prioritetnim su ciljevima svih razina vlasti, piše Večernji list BiH.

Program reforme

U skladu s tim Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica utvrdila je prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja Federacije BiH po sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora u ukupnom iznosu od 92,300.000 eura odobrenih sredstava za BiH, od čega se 55,380.000 eura ili 60 posto odnosi na Federaciju BiH. Ovaj prijedlog upućen je Parlamentu Federacije BiH na usvajanje.

U obrazloženju prijedloga odluke kao razlog za njezino donošenje navedeno je zaduženje Federacije BiH po osnovi sporazuma o zajmu kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) kao ključni dio sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne financijske održivosti zdravstvenog sustava u BiH i unaprjeđenja kvalitete zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda. Među ostalim, ovo zaduženje trebalo bi pomoći u saniranju dugova bolnica i ostalih zdravstvenih ustanova.

Naime, kako je navedeno u informaciji Federalnog ministarstva zdravstva, projekt se odnosi na pružanje podrške reformama politike te institucionalnim reformama grupiranim u dva stupa. Prvi se tiče unaprjeđenja financijske održivosti zdravstvenih sustava i pruža potporu BiH u nužnim reformama za sanaciju neizmirenih obveza, kao i drugih kratkoročnih i dugoročnih dugova kliničkih centara, županijskih i općih bolnica te za zaustavljanje stvaranja novih neizmirenih obveza.

Drugi stup je unaprjeđenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga i zdravstvenih ishoda, odnosno potpora potrebnim zakonskim i regulatornim izmjenama radi uvođenja odgovarajućih poticaja za unaprjeđenje zdravstvenih ishoda u FBiH. Navedeni kredit predviđa rok otplate od 18 godina uz petogodišnji poček. Kako se navodi u informaciji Vlade FBiH, odlukom će se stvoriti osnova za potpisivanje supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH, a kojim će se propisati uvjeti za davanje zajma Federaciji i koji će biti istovjetni uvjetima pod kojima IBRD odobrava zajam BiH.

Financijska konsolidacija

Inicijativu o kreditnom zaduženju kod IBRD-a za realizaciju projekta “Financiranje razvojne politike zdravstvenog sektora” Vlada Federacije BiH podržala je na sjednici održanoj 29. prosinca 2022. godine. Pregovori s predstavnicima IBRD-a, Ministarstva financija i riznice BiH, Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva zdravstva te predstavnika Republike Srpske održani su 21. veljače ove godine.
Podsjetimo, u cilju postizanja stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova, jačanja odgovornosti u upravljanju rizikom u poslovanju javnih zdravstvenih ustanova, Vlada je usvojila Zakon o financijskoj konsolidaciji i/ili restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. U skladu s navedenim, krajem ožujka ove godine usvojen je program utroška za raspodjelu sredstava transfera za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH u iznosu od 75,000.000 KM.

Kako je navedeno u obrazloženju, Zakonom o financijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH reguliran je način i postupak financijske konsolidacije i/ili restrukturiranja javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Također, predviđeno je da se za te namjene u tri fiskalne godine izdvoje sredstva u iznosu od 225 milijuna KM iz proračuna FBiH za kliničke centre, kao i za opće te županijske bolnice.

Sredstva predviđena za ove namjene u iznosu od 75 milijuna KM bila su planirana u proračunu FBiH za 2022. godinu za prvu fiskalnu godinu te su, kako je obrazloženo, nakon ispunjavanja nužnih uvjeta tijekom prošle godine i doznačena svim zdravstvenim ustanovama.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.