Windows 11 dobija veliku nadogradnju (VIDEO)

Podijeli članak:

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Microsoft se sprema da 26. septembra predstavi značajnu nadogradnju za svoj Windows 11 operativni sistem. Radi se o nadogradnji koja će imati Windows Copilot, alat koji pokreće vještačka inteligencija, obnovljeni File Explorer, Ink Anywhere za korisnike olovki, poboljšanja Paint aplikacije i još dosta drugih novih funkcija.

Istaknuta funkcija dolazeće nadogradnje jeste Windows Copilot, koji donosi Bing Chat na Windows 11 desktop. Ta alatka u taskbaru korisnicima omogućava kontrolu nad podešavanjim računara, pokretanjem aplikacija i upitima. Duboko je integrisan u OS, s demonstracijama koje pokazuju koliko je koristan za zadatke poput sastavljanja tekstualnih poruka pomoću kalendarskih podataka i navigacije kroz Outlook.

To je ujedno i najnoviji Microsoftov pokušaj ugradnje digitalnog asistenta u Windows, nakon ukidanja aplikacije Cortana. Sa svojim osnovama u tehnologiji Bing Chat, korisnicima omogućava postavljanje pitanja i primanje odgovora, iako ne uvijek s potpunom tačnošću.

Za one koji nisu zainteresovani za AI asistente, Microsoft nudi druge nadogradnje. File Explorer dobija moderno lice, savremenong izgleda s većim sličicama datoteka i pregledom nedavnih i omiljenih datoteka, što ga bolje usklađuje s estetikom Windowsa 11.

Korisnici olovki će cijeniti Ink Anywhere, funkciju koja omogućava unos rukopisom pomoću Surface Pen ili sličnih olovki u bilo kom tekstualnom polju u Windows sistemu.

Poboljšana aplikacija Windows Backup pojednostavljuje migraciju računara, dopuštajući korisnicima prenos podešavanja i aplikacija na novi uređaj pomoću bezbjednosne kopije u cloudu. Osim toga, nova funkcija kopiranja teksta u Snipping Tool može da identifikuje i dijeli tekst sa screenshotova ekrana, dok druga funkcija olakšava automatsko uređivanje e-pošte i telefonskih brojeva sa slika.

Za one koji koriste aplikaciju Photos, nadogradnja donosi opciju zamagljenja pozadine, a korisnici će moći da prilagode intenzitet zamagljenja i oblast koja će biti zamagljena.

Međutim, neke očekivane funkcije nedostaju u ovoj nadogradnji, poput novog načina za upravljanje glasnoćom, izvornu podršku za RAR i 7-zip, dinamičko osvjetljenje za RGB kontrolu dodataka, oznake aplikacija i programska polja. Microsoft još nije potvrdio datum dolaska tih nadogradnji, prenosi “b92”.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Reporteri skopske Televizije Telma otkrili su i mjesto gdje je zakopan Panče Žežovski, ubijeni...

Ljekar trebinjskog Doma zdravlja Aleksandar Babić izgubio je bitku za život. Priča o doktoru...

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.