Search
Close this search box.

Wengerovo pravilo o ofsajdu moglo bi zauvijek promijeniti nogomet, testiranje se nastavlja

Podijeli članak:

Legendarni nogometni stručnjak Arsene Wenger, popularni Profesor, predložio je nedavno promjenu pravila o ofsajdu, a Marca je danas potvrdila da je odobren nastavak njegovog testiranja.

Wenger je predložio da se u nogometu počnu favorizovati napadači, umjesto defanzivaca, kao što je to slučaj sada te da se pravilo ofsajda potpuno izmijeni.

Prema prijedlogu Wengera, nogometaš bi se u ofsajd poziciji nalazio samo ukoliko je cijelim svojim tijelom ispred posljednjeg čovjeka odbrane protivničkog tima u trenutku kada mu se upućuje dodavanje.

Ilustraciju Wengerove zamisli možete vidjeti ispod, gdje je na gornjoj fotografiji situacija u kojoj se nogometaš ne bi našao u ofsajdu, dok bi u slučaju s donje fotografije ofsajd bio signaliziran.

Dakle, ofsajd bi bio signaliziran tek u slučaju da je jednim dijelom svog tijela napadač u liniji s defanzivcem kada mu se upućuje dodavanje.”Wengerov zakon” se počeo testirati posljednjih mjeseci na turnirima za mlade nogometaše u Švedskoj i Italiji, a Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) odobrio je nastavak njegovih testiranja pa je izvjesno da će na velikom iskušenju biti FIFA, koja treba da odobri promjenu.

Ukoliko bi Wengerov prijedlog bio prihvaćen, nema sumnje da bi to potpuno promijenilo nogomet i igrači bi morali proći težak proces prilagodbe, prvenstveno oni odbrambeni jer bi njihovo kretanje tokom utakmice dobilo potpuno drugu dimenziju.

Zasad je jasno da nikakvih promjena nogometnih pravila neće biti do narednog februara, kada će IFAB ponovo zasjedati i preispitati sve obavljene testove. Tada će se govoriti i o plavom kartonu, Wengerovom pravilu i mnogim drugim prijedlozima koji stignu na adresu ove organizacije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Turistički kompleks „Grad sunca“ Rodoljuba Draškovića u Trebinju od početka gradnje je privilegovan jer...

Poslanici u Turskoj u skupštini na dnevnom redu imali i raspravu o tome kako...

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu martu 2024. godine iznosi 1.394...

Ministar privrede Zeničko-dobojskog Samir Šibonjić sa saradnicima je posjetio kompaniju Mettalon Plast d.o.o Zenica....

Podaci “Polazne studije o ekonomiji brige i njege u Bosni i Hercegovini” koju je...

Nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić podnijela je na današnjoj sjednici inicijativu...