‘Vukovar je opomena za međunarodnu zajednicu, zločinačka politika imala je kulminaciju 1995. godine’

Podijeli članak:

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović boravio je danas u Vukovaru na obilježavanju 32. godišnjice pada ovog grada.

On je zajedno sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem šetao u Koloni sjećanja, a onda je odao počast stradalim.

Nakon polaganja vijenca na Ovčari on je dao izjavu za “Dnevni avaz”.

Opomena za međunarodnu zajednicu

– Ja sam u svojstvu člana Predsjedništva BiH, ali i u ime ogromne većine dobronamjernih građana došao u Vukovar da iskažem duboko poštovanje žrtvama i braniocima Vukovara. Smatram da u cijeloj regiji trebamo imati više državnika, a manje politikanata. Državnici ne smiju samo da brinu o svojoj političkoj popularnosti, oni moraju iskazati i hrabrost, odgovornost i ljudskost. Trebaju iskazati i poštovanje nevinim žrtvama iz drugih naroda, ne samo iz naroda kojem pripadaju – kazao je Bećirović za portal „Avaza“.

Istakao je i da je Vukovar opomena za međunarodnu zajednicu koja pokazuje šta se dogodi kada se zlo ne sasiječe u korijenu.

– Oni koji su 1991. godine ubijali nevine građane Vukovara, Dubrovnika i drugih hrvatskih gradova, nastavili su 1992. godine da ubijaju nevine građane Bijeljine, Zvornika, Vlasenice, Žepe, Višegrada, Foče, Goražda, Sarajeva i brojnih drugova. Ta zločinačka politika imala je kulminaciju 1995. godine, kada je u i oko Srebrenice počinjen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima. Zato moramo svjedočiti istini i moram reći da je jako opasno kada imamo izjave pojedinih zvaničnika, kao što su to izjave predsjednika bh. entiteta RS, koji ponovo priziva zločinački projekat velike Srbije – rekao je Bećirović za portal “Avaza”.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Dodao je da je to užasna poruka kojom se ugrožava državnost brojnih država u ovom dijelu Evrope te smatra da je to za svaku osudu. Naglasio je da se nalazi tu i kako bi iskazao poštovanje učesnicima maratona Vukovar-Srebrenica, koji su i ove godine odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Poručio je da mu je namjera jačanje dobrosusjedskih odnosa, što je pokazao i u maju kada je boravio u Zagrebu.

– Mislim da postoji jak potencijal za jačanje ekonomskih i političkih veza između ove dvije države. Sa predsjednikom Hrvatske sam razgovarao kako unaprijediti odnose između naše dvije države. Smatram da zvaničnici BiH i Hrvatske moraju povlačiti poteze koji kreiraju bolji ambijent između ove dvije države, jer mi smo prirodno upućeni jedni na druge i vjerujem da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja – zaključio je Bećirović.

 

(avaz)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...