Vrhovni sud SAD odbio poništiti Bajdenovu pobjedu u Pensilvaniji

Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev republikanaca da se poništi 2,5 miliona glasačkih listića koji su pristigli poštom u Pensilvaniji, jednoj od ključnih saveznih država u kojoj je pobjedu odnio novoizabrani predsjednik Džo Bajden.

Sud je bez komentara odbio da dovede u pitanje proces zvanične potvrde glasova u Pensilvaniji. Demokratski guverner države Tom Volf već je potvrdio Bajdenovu pobjedu nad predsjednikom Donaldom Trampom, i 20 elektora te države treba da se sastanu 14. decembra da daju svoje glasove Bajdenu.

U svakom slučaju Bajden je osvojio 306 glasova elektora tako da bi on, čak i da su dovedeni u pitanje rezultati u Pensilvaniji, i dalje imao preko 270 glasova elektora potrebnih da postane predsjednik.

U kratkoj odluci Vrhovni sud je odbacio zahtjev koji su podnijeli kongresmen Majk Keli, Trampov saradnik i drugi republikanci iz Pensilvanije tvrdeći da je odluka savezne države o proširenju glasanja putem pošte iz 2019. nelegalna prema državnom zakonu.

Pensilvanija je bila jedna od ključnih saveznih država tokom predsjedničkih izbora. Bajden je odnio 20 elektorskih glasova, pobijedivši Donalda Trampa koji je u toj saveznoj državi pobijedio 2016. godine. Državni zvaničnici već su ranije potvrdili izborne rezultate u toj saveznoj državi.

BHRT