Vrhovni sud Federacije presudio u slučaju Crkve svete Marije

Podijeli članak:

Vijeće Vrhovnog suda Federacije donijelo je prije nekoliko dana presudu prema kojoj je odbijen zahtjev Islamske zajednice BIH za stjecajem posjeda nad crkvom Svete Marije sa zvonikom svetog Luke u Jajcu.

Težak je ovo bio proces koji je započeo prije tri godine kada je Islamska zajednica pokrenula pravnu proceduru za stjecanje posjeda nad ovim nacionalnim spomenikom tvrdeći da je on u zemljišnim knjigama upisan kao njihovo vlasništvo, a s kojim od 2007. godine upravlja JU „Agencija Jajce”. Slučaj je završio na sudu, a Agencija je angažirala iskusnog odvjetnika Adisa Ribića, koji je tijekom cijelog postupka opravdao ukazano povjerenje. Presudom Općinskog suda u Jajcu iz 2020. godine njihova je tužba odbijena kao neosnovana.

Godinu dana kasnije, ovu presudu je potvrdio i Kantonalni sud u Novom Travniku, a žalbe tužitelja i umješača na strani tužitelja (Vakufska direkcija Sarajevo) odbijene su kao neosnovane.

Nakon toga, Islamska zajednica je podnijela zahtjev Vrhovnom sudu Federacije BiH za reviziju izjavljenu protiv presude Kantonalnog suda u Novom Travniku, ali je prije nekoliko dana donesena presuda kojom Vrhovni sud odbija reviziju.

Vijeće Vrhovnog suda, sastavljeno od troje sudaca, donijelo je presudu koja vraća povjerenje u rad našeg pravosuđa. Na ovom mjestu smatramo vrijednim napomenuti kako je dvoje sudaca bošnjačke nacionalnosti. Ovo ističemo jer je u javnosti pojavile zlurade i štetne glasina da će se u Sarajevu,,morati” donijeti odluka koja ide u prilog Islamskoj zajednici. Međutim, donesena je jedina ispravna odluka, a to je da ovaj vrijedni nacionalni spomenik treba ostati pod zaštitom države.

Crkva svete Marije sa tornjem svetog Luke inače je prvi objekt na području Bosne i Hercegovine koji je proglašen za nacionalni spomenik 27. lipnja 1892. godine. Mjeseca studenog 1461. godine u njoj je krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Na svima nama je da nađemo načina i sredstava da se on spasi od daljeg propadanja i da se učini dostupnim za sve one koji posjećuju Jajce.

Možemo li konačno reći da je dugogodišnja saga oko spora Islamske zajednice BiH s JU „Agencija Jajce” po pitanju nacionalnog spomenika,,Crkva sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke” konačno završena? Ako je suditi po posljednjoj presudi, onda bi tako trebalo biti. Međutim, tužitelju stoje na raspolaganju još neki pravni lijekovi i na njima je da odluče hoće li ići do kraja i tjerati „mak na konac”.

Vjerujemo da će ovom presudom biti zadovoljni svi naši sugrađani, a da naša zajednička povijest postane i ostane element koji nas spaja i ujedinjuje, da bude vezivno tkivo oko kojeg se mogu ujediniti svi naši građani koji žele dobro i našem gradu i nama samima.

 

(Klik Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...