Vojni odbor NATO-a: Potvrđena opredijeljenost za nastavak misije u Afganistanu

Predstavnici vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u u Briselu učestvovali su u radu Vojnog odbora NATO-a na nivou načelnika štabova članica i partnerskih zemalja, na kojem je razgovarano o misiji u Afganistanu.

Na sastanku, koji je održan jučer, učestvovao je šef vojnog dijela Misije BiH Jasmin Čajić u ime načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, uz zamjenika brigadira Darija Pajića i pukovnika Dobrislava Biloša, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

U uvodnom dijelu izlaganja, predsjedavajući Vojnog odbora Stjuart Vilijem Pič zahvalio je partnerskim zemljama za posvećenost i doprinos njihovih oružanih snaga u izvršenju misije “Odlučna podrška” u Afganistanu, među kojima su i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Pič je naglasio da snage NATO-a moraju biti u mogućnosti da sarađuju uprkos razlikama u doktrini, jeziku i strukturama, jer je to izuzetno važno za bezbjednosno okruženje u kojem Alijansa djeluje, te dodao da je samo zajedničkim radom moguće nositi se sa svim savremenim izazovima.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu, te sprovođenju zadataka u aktuelnim okolnostima.

Ovom prilikom, načelnici štabova su razmijenili mišljenja o budućim aktivnostima, te potvrdili potpunu opredjeljenost za nastavak sprovođenje misije.

Iskazana je i odlučnost da se nastavi sa svim procjenama i odlukama na osnovu uslova na terenu, što će se raditi u zajedničkoj koordinaciji.

Vojni odbor NATO-a je najviše vojno tijelo u NATO-u i primarni je izvor vojnih savjeta u procesu političkog odlučivanja i vojne strukture Alijanse.

Odgovoran je za sprovođenje političkih odluka i smjernica, te za preporuku mjera koje se smatraju potrebnima za obranu područja NATO-a i provođenja odluka u vezi sa vojnim operacijama.

BHRT