Vlasinje: Aziz Alili i Šejma Mehić uveličali hatmensku svečanost

Podijeli članak:

Hatme u džematu Vlasinje je svečanost organizovana da se podijeli radost zbog završenih hatmi (proučen cijeli Kur'an) za 13 polaznika mekteba iz ovog mjesta. Samu svečanost hatmi, svojim prisustvom su uveličali roditelji i porodice polaznika mekteba te brojni gosti i zvanice.

Imam džemata Vlasinje Ilhan-ef. Šabić i džematski odbor džemata Vlasinje pripremili su svečanost ispred džamije.

– Prije svega želio bih se zahvaliti svima koji su iz raznih krajeva došli i uveličali našu svečanost, veliki događaj i za nas veliku čast da podrže naše hatme, mekteb i džemat Vlasinje. Nadam se da su mnogi ponijeli najljepše uspomene, da će se o ovome pričati i prepričavati, rekao je Šabić koji se ujedno i zahvalio Vispaku koji su donijeli “Zlatnu džezvu” i dijelili besplatnu kafu.

Prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Jajce, prof. Zehrudin ef. Hadžić koji je napravio paralelu između žalosti i radosti, ali i posebnog događaja koji je upriličen u džematu Vlasinje.

– Na Vlasinje ne dolaze samo ljudi na koridu! Ludi dolaze na koridu i to je istina, ali dolaze i na Dane vlasinjskog. Ali, od danas mi moramo da mijenjamo obrasce naših života. Tako da Ilhan ef. sa džematskim odborom i s džematlijama to mijenja. Od sada mi na Vlasinje dolazit ćemo i radi hatmi, Kur'ana, i božjeg zadovoljstva, istakao je glavni imam Hadžić.

U vremenu opće moralne krize, neadekvatnog obrazovanja i čestog vršnjačkog nasilja svaki trud i uspjeh, bilo pojedinca ili kolektiva, je za posebnu čestitku i nagradu. Mekteblije sa Vlasinja bilježe jako dobre rezultate na mnogim takmičenjima.

Njihov uspjeh je prepoznao i hafiz Aziz Alili koji je pohvalio rad mekeba.

– Presretan sam Što sam prisustvovao ovoj svečanosti na Vlasinju. Kao dugogodišnji predavač Kur'ana i kirajeta, zaista odgovorno vam tvrdim da ova djeca mogu upisati treći razred bilo koje medrese. Mi koji smo sa sela najbolje se osjećamo na selu, a to su sinoć dokazali Vlasinjci dok su pomno slušali djecu kako uče, kazao je Alili.

Šejla Durek, Sakib Zekan, Adela Pivalić, Ajnur Pračalić, Adela Durek, Ibrahim Ćosić, Eldin Šahman, Besima Zekan, Selmin Durek, Sajra Durek, Mirza Pračalić, Sumeja Pračalić i Zinajda Pračalić predstavili su se učenjem kratkih odlomaka iz Kur'ana.

U revijalnom programu ove svečanosti nastupili su poznati izvođači ilahija i kasida, Šejma Mehić i hafiz Aziz Alili koji su svojim izvedbama uljepšali i uveličali svečanost hatmi u džematu Vlasinje za 2022.godinu.

 

(Jajce Online/Foto: MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...