Vladajuća koalicija uvjerena u stabilnu većinu u Narodnoj skupštini RS

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) zakazao je u srijedu posebnu sjednicu, a na dnevnom redu će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog budžeta u idućoj godini i Prijedlog ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine. Vladajuća koalicija uvjerena je u stabilnu skupštinsku većinu, sa čim se slažu i analitičari. Opozicija tvrdi da može skupiti većinu, ako se bude služila sredstvima vladajuće većine.

[embedded content]

Skupštinska većina u republičkom parlamentu nije upitna. Koaliciju okupljenu oko vladajućeg SNSD-a čini Ujedinjena Srpska, DEMOS, SP, NDP, dva bivša poslanika DNS-a, što čini 46 poslanika, a za skupštinsku većinu su dovoljna 42. Predsjednik SPS-a Goran Selak potvrdio je da njegova stranka neće ostati dio skupštinske većine. Podsjetimo, kadrovi SPS-а su smijenjeni poslije lokalnih izbora, nakon što su izbačeni iz koalicije. Nije isključen nastavak trgovine i prelazak poslanika iz jednog u drugi tabor, uglavnom zarad ličnih interesa.

“Ako bismo se služili njihovim sredstvima možemo obezbijediti skupštinsku većinu. Svi ljudi koji drže do sebe nikad neće promijeniti čak ni stranku SNSD. Ali oni koji su materijalisti, koji su skloni kriminalu i korupciji mijenjaju kao čarape”, rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić.

Doskorašnji nezavisni poslanik i bivši član DNS-a Milan Radović juče je prešao u SDS. Poslanik vladajućeg NDP-a Krsto Jandrić takođe je napustio ovaj poslanički klub. Prije nekoliko dana klub poslanika DNS-a napustili su Darko Banjac i Diko Cvjetinović, nakon što je ova stranka prešla u opoziciju. Njih dvojica i dalje podržavaju vladajuću koaliciju. Banjac ističe da je DNS trebao zadržati učešće u vlasti do 2022. godine i onda donijeti odluku o daljem djelovanju.

“Nije dovoljno odvesti samo stranku u opoziciju. Treba se mnogo toga promisliti da li je opozicija spremna za DNS i DNS za opoziciju. Smatrao sam da nas opozicija neće prihvatiti na način kako sam mislio”, kazao je Darko Banjac, nezavisni poslanik u NSRS.

Za političke analitičare i novinare nema dileme da li će vladajuća koalicija zadržati skupštinsku većinu do narednih izbora.

“Činjenica u ovom trenutku jeste da je vladajuća struktura izgubila dvotrećinsku većinu, ali još ima sigurnu većinu koja bar kako stoje političke karte garantuje ostanak na vlasti do narednih izbora”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

“Kome god bude zatrebalo u tom bloku koji predvodi SNSD ubijeđen sam da će oni uvijek naći dovoljan broj poslanika koji mogu da kupe, da li direktno lovom ili foteljom”, ističe novinar Goran Dakić.

Osim što mijenjaju stranačke dresove i kalkulišu po principu ko više ponudi „igraću“ za njegov klub, pojedini poslanici gotovo da se ne javljaju za riječ u Narodnoj skupštini RS. Iako su izabrani kao narodni poslanici, glavni motiv je lični, a ne opšti interes. Ostaje da se vidi da li će ih na narednim izborima kazniti glasači ili će im, ipak, obnoviti mandate.

BHRT