Vlada oživljava agenciju koju je ranije ugasila

Podijeli članak:

Vlada Republike Srpske osniva Agenciju za informaciono – komunikacione tehnologije, pet godina nakon što je jednu sličnu ugasila, odnosno stopila u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Prijedlog zakona o osnivanju ove agencije danas je razmatrala Vlada RS, a o njemu će se krajem ovog mjeseca izjasniti i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Proces je ovog puta obrnut. Prvo je iz agencije nastalo ministarstvo, a sada će iz ministarstva nastati agencija koja će se zvati Agencija informaciono – komunikacione tehnologije.

Kako će ona preuzeti dio poslova od ministarstva, mijenjaće se i njegov naziv.

„Konkretno, mijenja se opis poslova ministarstva u dijelu koji se odnosi na oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, a u skladu s tim mijenja se i sam naziv ministarstva u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje“, saopšteno je u Vladi Republike Srpske.

Podsjećamo, Vlada je krajem 2007. godine osnovala Agenciju za informaciono društvo Republike Srpske (AIDRS), a za direktora je postavljen Srđan Rajčević.

Njen posao je bio razvoj i promocija informacionog društva, izgradnja informacionih sistema u upravi, savjetodavna podrška u borbi protiv sajber kriminala i slično.

Rajčević je kasnije bio i prvi ministar Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

(Capital) Foto: Pixabay

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za danas zbog obilnih padavina širom...

Jesen 2023. stiže u danas i to u 8.50 sati po srednjoevropskom vremenu.

Turistička zajednica općine Jajce 27. i 28. septembra obilježava Svjetski dan turizma.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit...

Nermina Kovač je samohrana majka troje djece.