Vlada Kantona Sarajevo zbog epidemiološke situacije zatražila hitnu sjednicu Skupštine

Povodom razmatranja trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo i odlučivanja o daljim mjerama, danas je održan Kolegij Vlade Kantona Sarajevo koja je zatražila hitnu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo.

“Imajući u vidu da sutra u sedam sati ističu mjere zabrane koje su bile određene za vikend, vodeći računa o složenosti epidemiološke situacije, kao i da donošenje određenih mjera može zahtijevati uključivanje Skupštine KS, zatražili smo da se o epidemiološkoj situaciji raspravlja na zasebnoj hitnoj sjednici Skupštine, čije održavanje smo tražili za 15. mata 2021. godine. Dobili smo potvrdu o održavanju Kolegija Skupštine sutra ujutro u 8.30, a u cilju odlučivanja o zahtjevu Vlade i eventualnom zakazivanju hitne sjednice. Nakon odluke o održavanju sjednice, Vlada će se očitovati sa novim zaključcima i mjerama”, izjavio je premijer KS Edin Forto.

Mjere zabrane rada za sve poslovne subjekte u Kantonu Sarajevo ističu sutra ujutro u sedam sati. Po isteku zabrane, poslovni subjekti nastavljaju se radom, poštujući sve propisane epidemiološke preporuke i naredbe.

Nastava u Kantonu Sarajevo će se odvijati, kako je ranije odlučeno, po online modelu do 26. marta 2021. godine.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 598 novozaraženih koronavirusom, dok se u istom periodu od oboljenja COVID-19 oporavilo 416 osoba, objavljeno je ranije u nedjelju iz Vlade KS.

“Nažalost, jučer je preminulo 15 pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.635 osoba“, navodi se u saopštenju Vlade KS.

Dodaje se da je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih bio 602 osobe, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 1.003 pacijenta.

U Kantonu Sarajevo danas je zabilježeno 4.506 aktivnih slučajeva koronavirusa.

BHRT