Vlada HNŽ-a poziva Sindikat da usuglase protokol i otpočnu pregovore

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ponovno je pozvala Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar da zajednički otpočnu proces pregovaranja s konačnim ciljem potpisivanja kolektivnog ugovora.

U priopćenju za javnost navodi se da je Vlada HNŽ-a, nakon što su se stekli zakonski uvjeti, na sjednici održanoj 9. rujna 2020. godine, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, jednoglasno donijela zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obvezama kako je to definirano važećim trogodišnjim kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ.

Odnosno, ponuđeno je povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine.

“Budući da Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog, Vlada je na prijedlog resornog ministarstva donijela jednoglasnu odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ, a njen sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u području zdravstva na teritoriju HNŽ-a”, dodaje se u priopćenju.

Na ponuđeni Protokol o vođenju pregovora, koji im je dostavljen 11. prosinca 2020. godine, Sindikat se još uvijek nije očitovao zbog čega je, poručuju iz Vlade HNŽ-a, nemoguće na zakonit način otpočeti proces pregovaranja o kolektivnom ugovoru.

“Čudi nas da se umjesto očitovanja i supotpisivanja Protokola, te sjedanja za pregovarački stol, Sindikat odlučio na prosvjedne šetnje. Poštujući takvu njihovu odluku naglašavamo kako je pregovarački tim uime Vlade, resornog ministarstva, osnivača zdravstvenih ustanova, općina, gradova, županija i FBiH, već danas spreman supotpisati Protokol i započeti proces pregovaranja u vjeri kako korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu”, poručili su iz Vlade HNŽ-a.

BHRT