Vlada HNK: Ublažavanje mjera u školama i vrtićima, sedam miliona KM zdravstvenim ustanovama

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, donijela odluku o dodjeli sedam miliona KM grant sredstava za pomoć zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz Vlade HNK.

Sveučilišnoj kliničkoj raspoređen je godišnji iznos od 4.112.500 KM, Kantonalnoj bolnici “Dr. Safet Mujić” 1.869.000KM i Opštoj bolnici Konjic 1.018.500 KM.

Vlada je usvojila i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu u kojem je istaknuto kako HNK u posljednja tri mjeseca bilježi blago poboljšanje epidemiološke slike, te je odlučeno da od 15. februara važe nove higijensko-epidemiološke mjere za rad školskih ustanova i vrtića.

“Broj učenika u učionicama ograničava se na način da se osigura fizička distanca najmanje 1,5 metar, dozvoljava se održavanje nastave za učenike od prvog do petog razreda u punom obimu, bez dijeljenja na grupe, u trajanju od 2 sata i 30 minuta”, navodi se u saopštenju.

U vrtićima se dozvoljava povećanje broja djece zavisno o prostornim mogućnostima i uz poštivanje nužnih higijensko-epidemioloških mjera.

Između ostalog, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rehabilitaciju regionalne ceste R-418B Prozor – Konjic, čije stanje zahtjeva žurne građevinske intervencije kako bi se ispunili uvjeti za sigurno i nesmetano odvijanje prometa putnika i roba.

BHRT