Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za nabavku 400.000 vakcina

Vlada FBiH formirala je ad hok tim za nabavku 400. 000 vakcina, koji do četvrtka treba da podnese izvještaj o mogućnosti nabavke te količine vakcina, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

[embedded content]

Vlada F BiH je potvrdila odluku o formiranju ad hok tima koji će u ime FBiH pregovarati s proizvođačima, a predsjednik je prim. dr .Davor Pehar.

Članovi ad hok tima su:

Prim. dr. Davor Pehar, predsjednik, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Sanja Čustović, član, Federalno ministarstvo zdravstva, Vesna Alagić, član, Federalno ministarstvo zdravstva, prof. dr. Mirsad Kacila, član, Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Sanja Škuletić-Malagić, šef kabineta premijera Kantona Sarajevo, član, Kanton Sarajevo, Alma Kadić, pomoćnik ministra za zdravstvenu zaštitu, član, Kanton Sarajevo, prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović, specijalista epidemiologije, član,Tuzlanski kanton, Zavod za javno zdravstvo i doc. dr. sc. Svjetlana Grgić, dr. med. specijalista infektologije, član, Hercegovačkoneretvanski kanton.

“Ovo je najkompetentnija grupa gdje je uključeno i Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. U četvrtak u 10 sati ova ad hok grupa treba da dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina, cijenu dobavljača i količinu vakcina. Količina ne može biti veća od 400.000 vakcina i da cijena ne bude preko 12 miliona KM, jer toliko sada imamo u budžetu”, rekao je Novalić.

Objasnio je da je to dovoljan broj, budući da imamo i program Kovax , koji je već uplaćen, te se ne odustaje ni od programa EU, koji garantira 870.000 vakcina. Rok za dostavu izvještaja je četvrtak u 10 sati, kada će biti sjednica Vlade FBiH u Mostaru.

Dodao je kako se insistira da nabavka bude direktna, od proizvođača, ili njihovih predstavnika, te da niko ne može pregovarati ukoliko nema pismo namjere, koje će potpisivati Vlada FBiH, koja je Novalića ovlastila da potpisuje pisma namjere.

Ad hoc tim će u ova dva dana obaviti pregovore o kojoj količini vakcina se radi i očekujemo da će biti uspješni, jer FBiH ne traži veliku količinu. Do sada se javilo šest kompanija koje su spremne da idu u nabavku vakcina, rekao je Novalić.

Davor Pehar je informisao i o današnjoj sjednici Kriznog štaba FBiH, na koji su razmatrane nove mjere:

Nezadovoljni smo epidemiološkom situacijom na prostoru FBiH, poglavito u Sarajevu, Mostaru, Tuzli. U ovom trenutku traju konsultacije oko konačnih preporuka i naredbi, koje ćemo sutra imati na stolu. One bi trebale biti rigoroznije i pomoći nam da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji kovid pacijenata, rekao je Pehar.

BHRT