Vjetrenica jedinstvena u svijetu – čeka na UNESCO-ovu listu

Pećina Vjetrenica je najduža pećina u BiH, koja bi trebala biti uvrštena na listu UNESCO-a. U njoj je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti.

Još prije skoro deceniju predstavnici špilje Vjetrenica, bh. dragulja poznatog po najvišem stepenu biodiverziteta u Evropi, pokrenuli su proces nominacije ove prirodne baštine za upis na listu UNESCO-a. Čekalo se dugo na ovo, zbog niza nesporazuma i nepoznavanja materije nadležnih tijela.

– Optimist sam. Napravili smo sve što smo mogli. Volio bih da to ne bude samo Vjetrenica. Da to bude i Martin Brod, koji već radi nominacijski fajl. Da to bude i Počitelj. Ali Vjetrenica bi bila prvi prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini – ističe direktor JP Vjetrenica Nikša Vuletić.

U općini Ravno, na čijem se području Vjetrenica nalazi, velike nade polažu u sve potencijale ove prirodne znamenitosti.

– To nas stavlja na kartu svjetske kulturne baštine, najvećih prirodnih vrijednosti u svijetu. I jasno je koliki je to benefit i šta to donosi, ne samo lokalnoj zajednici nego čitavom ovom prostoru. I šta to sutra donosi u privlačenju projekata koji će se razvijati u zaštiti pririode, turističkih potencijala i privatnog sektora – napominje Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno (HDZBiH).

Ali, kako to obično biva, cijeli proces su, gotovo iz neznanja, usporili oni koji su primarno trebali stvari posložiti, a to je kantonalni nivo vlasti. Problem je bio što na kantonalnom nivou nije bila važećim zakonom zaštićena, iako je prije proglašenja tog zakona bila zaštićeno područje, ali kao spomenik prirode, što po međunarodnoj kvalifikaciji zaštite prirode nije dovoljno. Ipak, u Skupštini HNK-a kažu da podrške ne nedostaje.

– Donošenje odgovarajućeg propisa bilo je uslov da se zatvori aplikacija te špilje prema UNESCO-u. Na prošloj sjednici smo donijeli odluku kojom smo omogućili da se to pošalje prema nadležnim institucijama – kaže Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK-a (SDA).

Uvrštavanje Vjetrenice na listu UNESCO-a značilo bi mnogo za ovu špilju i kanton, ali i jaku promociju naše zemlje, što bi doprinijelo značajnoj turističkoj posjećenosti, kao i olakšanju pristupa raznim finansijskim podrškama i projektima na međunarodnom nivou.

(Fokus.ba)