Vitezovi postali turistička atrakcija Jajca

Podijeli članak:

Mačevi, štitovi i srednjovjekovne odore zaštitni su znakovi članova Udruge “Vitezovi kraljevskog grada Jajca” koji su postali turistička atrakcija i značajni učesnici brojnih manifestacija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Ovo udruženje osnovano je 2019. godine s ciljem da kroz turizam predstavlja bogatu istoriju Jajca i svake godine u julu obilježava Dan srednjovjekovlja.

“Tada nismo bili svjesni koliko je ovo velika stvar za Jajce i za nas. Vitezovi učestvuju u raznim manifestacijama u BiH, Hrvatskoj, snimamo spotove, prezentiramo Jajce, prezentiramo BiH”, ispričao je Anđelko Barić, predsjednik Udruženja “Vitezovi kraljevskog grada Jajca”.

Na pitanje kako se danas u Jajcu postaje vitez, našalio se da je to vrlo jednostavno: “Moraš imati visinu te biti lijep i zgodan”.

Ali je pojasnio da su svi koji vole odore i mačeve i koji se vole pokazivati u odorama jajačkih vitezova, pristupili udruženju i postali prvi vitezovi u ovom gradu nakon što je 1463. godine pogubljen kralj Stjepan Tomašević.

Ne postoji pisani trag o odorama 

“U početku je to bilo malo ljudima čudno i trebalo je vremena da nas prihvate. Međutim, odskočna daska nam je bila snimanje spota u Travniku s ‘Crvenom jabukom’ i onda su vidjeli da smo ozbiljni”, dodaje Barić.

Istakao je da imaju i Facebook stranicu “Jajački vitez” gdje ih prati oko 5.000 ljudi. Lijepo je, kaže, pročitati komentare da su ponos Jajca i države.

Najčešće gostuju u Hrvatskoj, u Zadru, Šibeniku, Klisu, Požegi, a u BiH redovni su na srednjovjekovnim susretima koje organizuju vitezovi iz drugih gradova, kao i na promenadi povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana.

Ove godine za Dan državnosti BiH na Bobovcu je održan je koncert Bartolomeja Stankovića, a program je vodio glumac Mirza Mušanin u odorama jajačkih vitezova, pa im je posebna čast bila kad su im rekli da su odore prekrasne.

Barić je objasnio da nije bilo lako doći do izgleda odora, jer je sačuvano malo istorijskih tragova o tome kako su izgledali vitezovi u Jajcu.

“Malo je problem sa odorama, nigdje ne postoji pisani trag. Onda smo mi uz savjete povjesničara, nešto smo dodali svoje… Tako da – vidite na nama – grb, odora, plašt – sve je to jako lijepo”, govori Barić.

Najveći plan i najveća želja im je da jajački vitezovi stoje ispred zgrade vlade u Sarajevu, a žele se i nastaviti razvijati. Obradovalo bi ih kada bi postojalo više sličnih udruženja. Udruženje u Jajcu je posljednje udruženje vitezova koje je osnovano u BiH, a postoje slična udruženja u Prijedoru, Banjoj Luci, Ljubuškom i Stocu.

Udruga “Vitezovi kraljevskog grada Jajca” okuplja članove svih uzrasta, a najmlađi, koji ima svoju odoru, jeste Luka.

“Često znam to reći – mi smo neiživljeni dječaci, mi volimo mačeve, ovo su ljudi koji vole mačeve, i onda se igramo. Nikad čovjek, koliko god živi, neće prestati težiti da se igra i nikad se nije dovoljno izigrao. Ja volim ovo, i oni vole – da ne volimo, ne bismo se bavili tim. Ja se osjećam jako dobro kad prezentiram svoj grad, što je najbitnije – pogledajte ovu ljepotu”, priča Barić.

Ponosni na Jajce 

Ponosni su na svoj grad, prepun bitnih istorijskih znamenitosti. Kažu da Jajce nije uzalud proglašen za peti naljepši mali grad u svijetu.

“Jajce diše povijest: Medvjed-kula, Toranj svetog Luke, Crkva svete Marije, tvrđava, katakombe. Mi živimo taj život i nama je samo trebala jedna udruga kao što je ovo ovdje da nas potakne i da radimo, stvaramo i da budemo ‘Vitezovi kraljevskog grada Jajca'”, rekao je Anto Žunić, koji je aktivan član udruženja od njegovog osnivanja.

Istakao je da gdje god da su došli imali su samo pozitivne reakcije.

“Mi svi volontiramo ovdje, ostavljamo svoje obitelji, svoje poslove i dolazimo ovdje. Ja sam trenutno došao iz škole gdje sam nastavnik”, istakao je on.

Ponosni su i na Dane srednjovjekovlja u Jajcu, kada izvode krunidbu posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, na lokaciji ispred Crkve svete Marije i Tornja svetog Luke.

 

 

(federalna.ba)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...