Visoki savjetodavni odbor osudio američku odluku o uvođenju sankcija Turskoj

Visoki savjetodavni odbor pri Uredu turskog predsjednika, kojim je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, osudio je odluku američke administracije o uvođenju jednostranih sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog sistema S-400.

Direktor Ureda za komunikacije Turske Fahrettin Altun nakon sastanka u saopćenju je naveo da je Visoki savjetodavni odbor razgovarao i o američkim sankcijama Turskoj.

Istakao je da su također razmatrani koraci koje je moguće poduzeti protiv ove, kako je kazao, pogrešne odluke Sjedinjenih Američkih Država koja se tiče prava Turske na nacionalnu sigurnost i suverenitet.

Dodao je da je na sastanku razgovarano i o drugim pitanjima, uključujući obrazovanje, istakavši da je zaključeno da se obrazovni sistem treba temeljiti na ljubavi, poštovanju, moralu, saosjećanju i solidarnosti.

Altun je takođe kazao da je predsjednik Erdogan na sastanku naglasio da je struktura snažne porodice u Turskoj u velikoj mjeri doprinijela prevladavanju problema s kojima se zemlja suočavala u prethodnom periodu.

Na sastanku je posebno naglašeno da su najveće prednosti Turske mlada i obrazovana ljudska snaga.

“Naglašen je značaj kreiranja nove mape puta u oblasti obrazovanja kako bi kao država i društvo sačuvali i dodatno razvili ovo ogromno bogatstvo”, kazao je Altun.

BHRT