Više od trećine zaposlenih u BiH strahuje od gubitka posla

Trećina zaposlenih u BiH boji se da bi mogla ostati bez posla u narednom periodu zbog krize izazvane virusom korona, a najviše se plaše građani Hrvatske (36 posto) i Srbije (34 posto), pokazalo je regionalno istraživanje koje je, pored ove tri zemlje, sprovedeno u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da je 37 posto ispitanika iz BiH, koje uglavnom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regionu, od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla, dok taj procenat u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji iznosi 36 posto, a u Srbiji je najniži 29 posto.

Uprkos ovome, većina ispitanika u regionu smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje epidemije, tako da je 28 posto ispitanika iz BiH reakciju svog poslodavca ocijenilo kao odličnu, 47 posto ih je navelo da je reakcija dobra, ali da je moglo bolje, a 25 posto nije zadovoljno kako je poslodavac reagovao, saopštio je portal “Moj posao”.

U saopštenju se navodi da su ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54 posto ispitanika u regionu, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava, 35 posto je onih kojima je odobren ovaj način rada, dok je 11 odsto ispitanika moralo ići na radno mjesto, iako se mogao organizovati rad od kuće.

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76 posto ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14 posto više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika – 40 odsto, a za državne institucije se odlučilo 25 posto ispitanika.

Ispitanici sa višom i visokom stručnom spremom u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju “državne” institucije.

Kada je riječ o visini plate, u regionu bi najnižom prosječnom platom bili zadovoljni Makedonci, dok najveću cifru, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci.

Ispitanici iz BiH bili bi zadovoljni prosječnom platom od 1.600 KM, Hrvati sa 2.200 KM, građani Srbije sa 1.200 KM, Makedonije 1.000 KM, dok je prosječna željena plata kod Slovenaca 2.500 KM.

Najnižu platu očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385 KM, željena prosječna plata za zaposlene je 1.925 KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu platu zamislili u iznosu od 1.660 KM.

Istraživanje je pokazalo da muškarci iz BiH očekuju za skoro 400 KM veću platu od žena.

U regionalnom istraživanju učestvovalo je više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja, od kojih je što se tiče BiH njih 63 odsto nezaposlenih, 33 odsto zaposlenih i četiri odsto onih koji se i dalje školuju.

U BiH je istraživanje sproveo portal “Moj posao”, u Srbiji “Poslovi infostud”, u Hrvatskoj “Moj posao”, Sjevernoj Makedoniji “Vrabotuvanje”, a u Sloveniji “Deloglasnik”.

 

 

(Fokus.ba)