Jajce Online
HRONIKA

Više od 800 vozača išlo na triježnjenje

U Tuzlanskom kantonu poginule su 32 osobe u saobraćajnim nesrećama u 2021. godini, a više od 800 osoba je išlo na triježnjenje jer su pijani vozili, pokazao je izvještaj Uprave policije MUP-a TK.

Podaci govore da je broj saobraćajnih nesreća povećan u odnosu na godinu prije i to za 9 %devet odsto.

U Tuzlanskom kantonu prošle godine dogodile su se  3.022 saobraćajne nesreće, u kojima su poginule 32 osobe.

Po izvještaju Uprave policije MUP-a TK, broj nezgoda s povrijeđenim licima veći je za 81 ili 7,8%.

Teške tjelesne ozljede zadobilo je 15 osoba više ili 8,7%, a broj osoba s lakim tjelesnim ozljedama veći je za 106 ili za 7,4%.

Broj saobraćajnih nezgoda s materijalnom štetom veći je za 168 ili za 9,9%.

U 2021. godini ukupno je stradao 171 pješak, što je u odnosu na 2020. godinu više za 24.

“Konkretno, više je za 252 saobraćajne nezgode nego prethodnu godinu. Od toga, 32 nezgode su bile sa smrtno stradalim licima, što je za dva lica manje u odnosu na prošlu godinu. I dalje je osnovni uzrok vozač. Najčešći uzrok je neprilagođena brzina, koja je utvrđena u 1.137 nezgoda, nedržanje desne strane prilikom vožnje u 229 nezgoda, nepropisna vožnja unazad 210, nepropsino skretanje 170, uticaj alkohola 166 itd.”, pojasnio je  Denis Fejzić iz Uprave policije MUP-a TK.

Poduzimajući mjere i aktivnosti u cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća, policijski službenici su tokom 2021. godine podnijeli ukupno 1.077 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka i izdali 106.256 prekršajnih naloga, što je više za 3,7% u odnosu na 2020. godinu.

“Zabrinjavajuća je činjenica da se od ukupnog broja prekršaja, njih 3.098, odnosilo na prekršaje koje su učesnici u javnom saobraćaju učinili jer su upravljali motornim vozilima pod uticajem alkohola”, kazao je Fejzić.

Od ukupnog broja, kod 804 vozača utvrđena količina alkohola je bila iznad 1,5% g/kg u krvi i išli su na trežnjenje.

Da bi se smanjio broj nesreća, Vlada TK je izdvojila značajna sredstva za materijalno-tehničko opremanje policije te su nabavljena dva tzv. presretača.

“Oni će doprinijeti sigurnosti u saobraćaju, prije svega zbog tehničkih karakteristika koje se odnose na mogućnost istovremenog praćenja i dokumentovanja niza saobraćajnih prekršaja koje čine neodgovorni vozači u saobraćaju”, zaključio je Fejzić i dodao da očekuje da ta specijalna vozila budu uskoro na cestama u TK. Nažalost, na veoma lošim i neuslovnim cestama.

Povezane vijesti

Čuvao zgradu Predsjedništva BiH, a bio dio kriminalne grupe

admin

Uhapšena Banjalučanka: Pijana vrijeđala policajce

admin

U BiH se srušila nepoznata letjelica, poginule dvije osobe

admin