“Viona – smart city spot” – prva bh. pametna klupa u BH Telecomu

Podijeli članak:

Od petka 1.4.2022. godine na lokaciji Franca Lehara 7, kod zgrade BH Telecoma je instalirana prva bosansko-hercegovačka pametna klupa “Viona – smart city spot”.

Viona je ideja koja je nastala kao odgovor na problem nepostojanja kvalitetnih izvora informisanja domaćih i stranih turista u malim bosansko-hercegovačkim turističkim mjestima. Ona predstavlja spoj funkcija urbane pametne klupe i digitalnog info kioska sa brojnim korisnim funkcijama. Specifičan dizajn koji spaja tradicionalno i savremeno potpisuje mladi arhitektonski studio “Vista design”, na čelu sa arhitekticom Amelom Iskrić Hadžić, iz Jajca koji je ovim projektom osvojio 2. nagradu BH Telecoma na Prvom Start IT Up programu.

Viona je pametni urbani mobilijar koji za napajanje primarno koristi čistu solarnu energiju, a napravljena je od čvrstih, prirodnih i reciklirajućih materijala: čelik i drvo.

Osim mogućnosti pristupa besplatnom internetu i dopunjavanja svojih mobilnih uređaja, turisti će moći na jednom mjestu, putem touch-screena pristupiti svim važnim informacijama vezanim za grad u kom se nalaze: od hrane i smještaja, spomenika kulture, transporta, do rekreacije i porodičnih sadržaja. Sistem je u potpunosti ažuriran i centraliziran, te u svakom momentu pruža tačne i provjerene informacije.

Uprkos brojnim izazovima i poteškoćama uzrokovanih pandemijom, tim mladih, obrazovanih i perspektivnih inženjera u saradnji sa lokalnim firmama, koristeći se raspoloživim resursima na domaćem tržištu izveo je prvi prototip.

BH Telecom je prepoznao, podržao i nastavlja da sarađuje u razvoju ovog značajnog infrastrukturnog projekta koji promoviše i povezuje turističke znamenitosti Bosne i Hercegovine.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...