Search
Close this search box.

Vikend pred nama u znaku akcije čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas

Podijeli članak:

Ekološka akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas u organizaciji Općine Jajce, Misije OSCE-a u BiH i Planinarskog društva “Ćusine” Jajce održat će se povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine. Akcija će se održati u subotu, 3. juna duž područja rijeke Vrbas, od Vinca prema Bravnicama.

Ova inicijativa ima za cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirode i zaštite životne sredine te promoviranje aktivnog angažmana građana u stvaranju čiste i zdrave okoline. Pozivamo predstavnike nevladinih organizacija, sportskih kolektiva, javnih ustanova, udruženja i sve zainteresovane građane, ljubitelje prirode i čiste okoline, kao i mještane Vinca i Bravnica da uzmu učešće u ovoj akciji čišćenja i uređenja rijeke Vrbas.

Organizatori su osigurali podršku Gorske službe spašavanja Jajce, koja će biti na raspolaganju svim učesnicima tokom akcije, kako bi se osigurala njihova sigurnost i dobrobit. Također, prijevoz za učesnike iz Jajca bit će obezbijeđen u 10 sati ispred Gradske sportske dvorane.

Akcija čišćenja započet će iz “Auto kampa Vinac” u Vincu i protezat će se duž obala rijeke Vrbas, završavajući u dvorištu OŠ “Berta Kučera” u Bravnicama. Nakon završetka akcije, organizatori su pripremili druženje i ručak za sve učesnike kako bi se izrazila zahvalnost svima koji su se odazvali i sudjelovali u ovoj važnoj inicijativi.

Ova akcija je prilika da se pokaže zajednički angažman i solidarnost svih sudionika u zaštiti prirode i očuvanju rijeke Vrbas. Njihov doprinos ima dalekosežne efekte na lokalnu zajednicu, ali i na širu sliku zaštite životne sredine.

Svijest o važnosti zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa postaje sve važnija u današnjem svijetu. Kroz akcije poput ove, građani imaju priliku aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena i doprinijeti očuvanju prirodnih ljepota svog područja.

Rijeka Vrbas ima veliki značaj za lokalnu zajednicu, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Očuvanje njenih obala i čistoća vode ključno je za održavanje ekosustema i zaštitu biljnog i životinjskog svijeta koji ovise o rijeci. Osim toga, čiste i uređene obale pružaju ljepši prostor za rekreaciju i odmor građanima, ali i privlače turiste koji cijene prirodne ljepote i žele posjetiti ovo područje.

Ovom prilikom, organizatori pozivaju sve građane da se pridruže ovoj ekološkoj akciji i pruže svoj doprinos očuvanju rijeka i okoliša. Svaki pojedinac može imati značajan utjecaj i zajedno možemo stvoriti bolje i čišće okruženje za sve nas.

 

 

(Jajce Online)

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...