Search
Close this search box.

Vijećnici SDP najavili bojkot svečane sjednice OV povodom Dana općine Jajce

Podijeli članak:

Na redakcijski mail primili smo saopćenje/obavijest o bojkotu sutrašnje sjednice povodom Dana općine. U nastavku vam prenosimo saopćenje SDP-a Jajce u cijelosti:

– Poštovani presjedavajući O Jajce, Josipe Topiću,

ovim putem Vas obavještavamo da nećemo prisustvovati svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine. Većinu razloga smo iznijeli na samoj sjednici, a ovdje ćemo ih ponoviti i u pismenoj formi.

Osnovni razlog je što je prekršena procedura Komisije za odlikovanje i druga priznanja Općinskog vijeća Jajce prilikom odabira onih koji će biti nagrađeni. Također, prekršen je i Poslovnik o radu Općinskog vijeća jer materijali trebaju biti dostavljeni sedam dana unaprijed (Član 58.), a u ovom slučaju su dostavljeni dan uoči same sjednice.

Komisija je bila dužna da u skladu s članom 14. Odluke o priznanjima i nagradama općine Jajce razmatra prispjele prijedloge, te utvrdi konačan prijedlog u roku od 15 dana i kao takav dostavi Općinskom vijeću, nakon čega Vijeće donosi konačnu odluku o dodjeli priznanja. Međutim, predsjednik komisije je dostavio izvještaj komisije sa kandidatima koji ispunjavaju kriterije načelniku, koji prema odluci nema nikakvo zakonsko uporište da određuje i pravi konačnu listu, jer je to dužnost i posao isključivo Općinskog vijeća (Član 14. Odluke o dodjeli priznanja i nagrada Općine Jajce). Načelnik je to i uradio, tvrdeći da je to inače praksa, te je odluku dostavio Predsjedavajućem općinskog vijeća koji je istu prihvatio i uputio na Općinsko vijeće.

Odbačeni su prijedlozi NiP, s obrazloženjem da su bili ranije objavljeni, što nije uopšte zabranjeno. Odbačen je i prijedlog Vinka Vukelje koji je predložio Dr. Ivicu Vojnovića, s obrazloženjem da je on građanin Jajca, a da se za tu kategoriju priznanje dodjeljuje obično građanima koji nisu iz Jajca. Opet nije u skladu sa onim što piše u zakonu gdje je naglašeno da predloženi mogu biti svi građani Bosne i Hercegovine, te po ovom ispada da građani Jajca nisu građani Bosne i Hercegovine. Ako želimo da nagradu „počasni građanin/ka“ dobijaju ljudi koji nisu Jajčani, moramo i zakon uskladiti s tim.

O neispoštovanoj proceduri je diskutovala naša vijećnica Edina Kurt koja je tražila skidanje ove tačke sa dnevnog reda, što nije uvaženo, te je kasnije tražila njeno povlačenje na doradu, što opet nije uvaženo. Nakon ovakvih odluka, vijećnik SDP Nazif Kahrić, koji je bio jedan od članova Komisije za odlikovanje i druga priznanja je podnio ostavku. Napominjemo da je i prošlogodišnji prijedlog Nazifa Kahrića za počasnog građanina odbačen.

Također, na listi predloženih se nalazi i jedna ličnost jako sumnjive prošlosti u moralnom, ljudskom i svakom drugom smislu u periodu vezanom za povratak Bošnjaka u Jajce, te smatramo da nije zaslužila da dobije priznanje počasnog građanina. O ovoj osobi je u negativnom kontekstu svojevremeno pisala i štampa. Nakon objave liste dobitnika, dobili smo niz upita (usmenih i pismenih) koji problematiziraju upravo nagrađivanje te osobe. Napominjemo da se glasa za kompletnu listu, te da se ne može glasati pojedinačno za određene osobe ili udruženja.

Velika većina je zaslužila da se nađu na ovoj listi zaslužnih, mada su se trebali rangirati svi pristigli prijedlozi. Čestitamo svim dobiticima, pojedincima i udruženjima, kao i privrednicima, te im se ovim putem izvinjavamo što nećemo prisustvovati sjednici i uručivaju plaketa i nagrada, ali razlozi neprisustva su gore navedeni, što naravno ne umanjuje važnost njihovog izbora, stoji u saopćenju OO SDP BiH Jajce.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...