Verificiranje kineskih respiratora

Verificiranje respiratora, koje je bilo privremeno obustavljeno, mogla bi da bude nastavljeno do kraja ove sedmice. Respiratori su instalirani u nekoliko zdravstvenih ustanova, ali se ne mogu koristiti dok ne bude okončana verifikacija.

[embedded content]

Da bi verifikacija respiratora mogla biti nastavljena, potvrdili su nam iz Federalne uprave civilne zaštite.

MUSTAFA KADRIBEGOVIĆ, v. d. ravnatelja FUCZ-a

S obzirom da sam se čuo s gospodinom Roganovićem, oni su u prošli četvrtak planirali da će ove sedmice nastaviti instalaciju, da će biti prisutni kod vršenja verifikacije od strane Verlaba, tako da očekujemo mi ovih dana, dakle ove sedmice da će se to nastaviti.

Iz tvrtke Verlab, koja je ovlaštena da u suradnji s tvrtkom Dre Medical izvrši verifikaciju respiratora, rekli su da još čekaju dolazak osoblja tvrtke Profesional Medica iz Srbije.

ALMIR BADNJEVIĆ, direktor tvrtke Verlab (3. 12. 2020.)

Mi smo dobili poziv FUCZ da možemo nastaviti postupak verifikacije zajedno, u suradnji s kompanijom Dre Medical. Mi sad čekamo iz firme Dre Medical da nam jave kad će biti u BiH da završimo taj posao zakonske verifikacije.

Do sada je instalirano 45 respiratora u pet zdravstvenih ustanova: U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici u Gračanici i Općoj bolnici u Tešnju. Međutim, nijedan od ovih respiratora nije verificiran i nije u uporabi.

VAHID JUSUFOVIĆ, ravnatelj UKC Tuzla

Svi respiratori su pravilno usklađeni. Stoje na jednom mjestu. Pod nadzorom su. Nisu u funkciji i dok se ne bude dobio taj dokument o verifikaciji neće biti u funkciji. Ja se nadam da će biti pušteni u funkciju jer oni ipak imaju jednu vrijednost kao medicinski aparati u određenoj fazi liječenja i bilo bi šteta da stoje samo u magacinu.

RASIM SKOMORAC, ravnatelj Kantonalne bolnice Zenica

Sljedeći korak u stavljanju respiratora u upotrebu je verifikacija koja treba da se provede od nadležne firme. Nakon što s provedu oba ova procesa u cijelosti i dobijemo precizno izjašnjenje o ispravnosti I mogućim mjestima korištenja ovih aparata oni će biti stavljeni u upotrebu.

Ne možemo sa sigurnošću reći kada će točno biti verificirani respiratori i hoće li služiti svrsi. Ono što je sigurno je da su respiratori potrebni zdravstvenom sustavu a sporni su nas skupo koštali da bi prestali biti predmet zanimanja javnosti.

BHRT