Veliki uspjeh firme iz Gradačca: Prvi bh. respirator dobio pozitivne ocjene

Firma iz Gradačca “TMD Group”, koja je proizvela prvi bh. respirator, iz Velike Britanije je dobila pozitivan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti. Uz određene ispravke, možemo očekivati da ovaj uređaj uskoro bude certificiran, što je preduslov za njegovu masovniju proizvodnju i kliničku upotrebu.

[embedded content]

“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa”, ističe klinički direktor MD-TEK Tom Kluton Brok.

Prvi bosanskohercegovački respirator proizveden je kao odgovor na povećane potrebe za ovim tipom medicinskih uređaja u zdravstvenim
ustanovama. Mladi inžinjer elektrotehnike Jasmin Novalić dio je tima koji je zaslužan za njegov nastanak.

“Imamo nekih parametara koje on prikazuje recimo ‘peak pressure’, to je najveći pritisak prilikom jednog ciklusa udisaja koji se javi u plućima. Pored toga imamo PEP, ‘positive and air pressure’ koji je u stvari pritisak koji ostaje u plućima nakon izdisaja. To je jedna od bitnih karakteristika respiratora, pogotovo u KOVID-u”, kaže Jasmin.

Četiri od šest stavki koje su bile na procjeni u britanskoj firmi ovlaštenoj za testiranje medicinskih uređaja, ocijenjeni su kao bespijekorni. Na dvije stavke potrebne su ispravke. Potom slijedi kliničko ispitivanje, certificiranje, i u konačnici upotreba. Respirator je nastao u saradnji sa stručnjacima iz UKC-a Tuzla.

“Radi se o jednom velikom, velikom iskoraku u tehnici i radi se o jednoj velikoj, velikoj pomoći našem zdravstvenom sistemu. Smatram da je ovo jedan veliki uspjeh”, naglašava medicinski direktor UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

“Mi smo išli našim znanjem. Napravili smo našu pneumatsku šemu sa određenim komponentama koje se mogu naći na tržištu, a koji se koriste u proizvodnji medicinskih uređaja”,ističe rukovodilac tehničke pripreme i tehnologije Emin Softić.

Pozitivne ocjene za uspješno proizveden prvi bosanskohercegovački respirator dovele su do osnivanja nove firme u okviru TMD grupe koja će se baviti isključivo proizvodnjom medicinskih uređaja. Prvi na redu je oksigenizator, jedan od uređaja za koji su se ljekari sa UKC-а Tuzla izjasnili da je od izuzetne važnosti za oporavak pacijenata oboljelih od KOVID-a.

BHRT