Jajce Online
GLOBUS

Veliki dan za Ukrajinu; čelnici Europske unije danas donose važnu odluku. Zelenski: ‘Ovo je naše svjetlo na kraju tunela‘

Europski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine prema članstvu u EU-u jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošli tjedan, donosi N1.

Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na tisuće ljudi, milijuni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je razgovarao s 11 čelnika EU-a o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU-a podržati status kandidata Ukrajine. “Zaslužili smo”, poručio je okupljenima u Amsterdamu putem video veze. “To je ključan trenutak za nas, jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela.

PROČITAJTE JOŠ:   Zbog problema s prtljagom na aerodromima, Njemačka planira ‘uvesti‘ nekoliko tisuća radnika, upozorili poslodavce da ne muljaju s plaćom i smještajem

Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda”, dodao je.

Zelenski je, podsjeća BBC, podnio zahtjev za ulazak u EU pet dana nakon početka ruskog napada. Na dan kada su se u Kijevu čule eksplozije, pozvao je na pristupanje prema novom posebnom postupku.

Iako je prvotni odgovor 10-ak država EU-a bio duboko skeptičan, protivljenje je nestalo, iako ostaju pitanja o dugom putu koji je pred nama.

Ukrajina traži članstvo u EU-u od narančaste revolucije 2004. i još upornije od prosvjeda na Majdanu 2013-14, kada je prokremljanski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut nakon što je odbio potpisati sporazum o pridruživanju EU-u. Dodjela statusa Ukrajini kandidata za pridruživanje EU-u bila bi povijesna odluka koja bi signalizirala Rusiji da više ne može tražiti sferu utjecaja nad svojim istočnim susjedom, rekao je veleposlanik Kijeva u Bruxellesu, donosi N1.

Povezane vijesti

Ovaj ukrajinski izum je prava noćna mora ruskih tenkista i Putinovih vojnih stratega, totalno je iznenađenje za Ruse koji padaju kao pokošeni

admin

Finski predsjednik čuo se s Putinom, otkrio što mu je ruski čelnik rekao na vijest o pridruživanju NATO-u

admin

Prijeti li Europi zbog rata u Ukrajini dugotrajni prekid u opskrbi hranom? Kijev optužuje Ruse da su namjerno minirali polja i uništavali traktore i strojeve

admin