Velika razlika u broju pristiglih i utrošenih doza: Ko u šteku drži milion vakcina

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, koja je održana u četvrtak, saopćeno je da je u Bosnu i Hercegovinu do sada došlo 1.596.560 doza vakcina te je istaknuto da se do kraja avgusta očekuje da bismo mogli imati oko dva miliona doza vakcina, a koje pristižu iz COVAX i „EU4Health“ mehanizama, putem direktne nabavke te donacija.

Isti dan, paralelno s ovom sjednicom, zasjedala je i Vlada FBiH. I na ovoj sjednici je bilo govora o vakcinama, a saopćeno je da su prvu dozu vakcine primila 178.494 građana Federacije, a obje doze 118.570.

Delta soj prijeti

Prema podacima Vlade Fadila Novalića, u ovom entitetu utrošeno je svega 296.500 doza vakcina protiv koronavirusa. U Republici Srpskoj taj broj je neznatno viši pa je tako prvom dozom vakcinisano 192.312 stanovnika, a obje doze primilo je njih 110.132. To znači da su u ovom entitetu utrošene 302.444 doze vakcina. U Distriktu Brčko utrošeno je 12.197 doza.

Kada se saberu sve utrošene doze, dobije se podatak da ih je iskorišteno 611.141. S obzirom na to da je Vijeće ministara iznijelo podatak da je u BiH stiglo skoro 1,6 miliona doza, u našoj zemlji trenutno je na raspolaganju skoro milion doza vakcina.

Kada se saberu sve utrošene doze, dobije se podatak da ih je iskorišteno 611.141

Kada se saberu sve utrošene doze, dobije se podatak da ih je iskorišteno 611.141

FOTO: ILUSTRACIJA


Delta soj je uveliko stigao u BiH, a eminentni stručnjaci kažu da je to najopasniji soj, jer se znatno brže štiti. Zašto nadležni ne krenu u masovnu vakcinaciju ako struka kaže da je to jedini spas od najavljenog četvrtog vala koronavirusa.

Zašto nadležni ne distribuiraju vakcine koje su stigle u našu zemlju, za koga se one čuvaju?

Hladni lanac

Vakcine koje dođu na aerodrome odmah se raspodijele entitetima i Distriktu Brčko. Republika Srpska uzme svoj dio, a „Hercegovina lijek“ ostale doze distribuira za Mostar u hladni lanac, a potom ih Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH distribuira po kantonima.

Kako nam je pojasnio Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo, sve vakcine koje dobiju dođu direktno iz ZZJZ-a FBiH.

– To je zakonski put. Sve što dođe u Zavod za javno zdravstvo KS, mi napravimo plan i provodimo vakcinaciju. Gdje je zapelo u distribuciji, treba pitati ZZJZ FBiH. Sve što je došlo u KS je utrošeno, a nešto se čuva za revakcinaciju. Dobili smo određene količine vakcina koje su namijenjene samo za prvu dozu, a ZZJZ FBiH čuva drugu dozu. Bilo je i slučajeva da nam odmah isporuče vakcine, a uključena je i revakcinacija, pa se to čuva kod nas – pojašnjava Spahić.

  • Spahić: Vakcine dobivaju od ZZJZ-a FBiH

    Spahić: Vakcine dobivaju od ZZJZ-a FBiH

    FOTO: ARHIV


Naglašava da ZZJZ FBiH sve prati i da tačno znaju koliko je kome došlo vakcina, koliko je kod njih namijenjeno za revakcinaciju, a koliko tek treba da se uruči.

Oštro je reagirao i na izjave Fadila Novalića, koji je rekao da vakcina ima, ali da je zdravstveni sistem zakazao.

– Vidio sam da je kazao kako je zakazao zdravstveni sistem, a da su oni osigurali vakcine. Znam da Novalić nije osigurao nijednu vakcinu, kao ni kompletna Vlada Federacije – poručio je Spahić.

U međuvremenu, Zavod je jučer objavio da će 26. i 27. jula distribuirati 115.142 doze vakcina. Ostaje na čekanju još 900.000 doza.

Stižu nove donacije

BiH će uskoro na raspolaganju imati 480.000 doza „AstraZenece“ koje su donacija Austrije, 250.000 doza iste vakcine iz Danske, kao i oko 500.000 doza „Pfizera“ iz SAD.

Očekuje se i dolazak 60.000 doza „Moderne“ iz Hrvatske, kao i 500.000 doza „Sinopharm“ vakcina koje je platila Vlada FBiH i koje su prve vakcine koje će u ovaj entitet stići kao rezultat direktne nabavke.

 

 

(avaz)