Velika Britanija: Neprihvatljiva zabrana emitovanja BBC-a u Kini

Odluka Kine o zabrani emitovanja u zemlji Britanskoj radiodifuznoj korporaciji (BBC), ”neprihvatljivo je kršenje medijskih sloboda“, kazao je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab.

”Kina ima neke od najstrožih ograničavanja medijskih i internet sloboda širom zemaljske kugle, a posljednji korak će samo narušiti reputaciju Kine u očima svijeta“, napisao je Raab na Twitteru.

Ranije je Kineska globalna televizijska mreža (CGTN), pozivajući se na Nacionalnu upravu za radio i televiziju (NRTA), saopćila da je BBC World Newsu zabranjeno emitovanje zbog navodne pristrasnosti.

Neki od BBC-jevih izvještaja o Kini kršili su “principe istinitosti i nepristranosti u novinarstvu“, objavili su kineski mediji.

Izgleda da se radi o recipročnom potezu, jer je ranije ovog mjeseca britanski regulator za emitovanje oduzeo dozvolu kineskom CGTN-u.

U saopštenju regulatora Ofcoma navedeno je da je povučena licenca za CGTN za emitovanje u Velikoj Britaniji, nakon što je istragom zaključeno da licencu “pogrešno posjeduje Star China Media Limited“.

BHRT