Search
Close this search box.

Vehabović iz BiH proglašen Dobrotvorom godine u Sloveniji

Podijeli članak:

Edis Vehabović, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji godinama živi u Sloveniji, proglašen je Dobrotvorom godine u Sloveniji,

On je tamošnjoj javnosti postao poznat po aktivizmu u doba tragedije.

Naime nakon oluje jula prošle godine besplatno je popravljao krovove ljudima kojima je nevrijeme pričinilo štetu. I nešto kasnije, u periodu katastrofalnih poplava, Edis sa svojom ekipom dobrovoljno pomagao u saniranju štete.

Edis u Sloveniji ima građevinsku firmu, a specijalizuju se za fasadne i keramičke radove. Nije ovo prvi put da pomaže, a pomagao je i u Hrvatskoj nakon potresa u Petrinji.

“Išli smo dole dva dana i pomagali Petrinji koliko smo mogli. Ta dva dana je bilo puno posla i pomogli smo koliko možemo. Trenutno smo u zaostatku sa svojim poslovima, moramo nešto i svoje da uradimo. Tako se dogovorimo s ljudima, idemo poslije svog posla i pomažemo ljudima. Idemo i vikendima, tu smo”, kazao je Vehabović.

Priznanje za požrtvovan rad dobrotvoru godine uručio je ministar Simon Maljevac i uručio zaštitni znak kampanje, broš sa replikom čuvene ptice iz Ajdne, prenose slovenački mediji.

Kompanija Žito je Vehaboviću poklonila i vaučer za 100 kilograma hljeba, kojim će dobrotvor godine moći da pomogne još nekom u nevolji.

Pored Edisa Vehabovića, za titulu su se takmičili i pobjednici regionalne selekcije. To su penzionisana učiteljica i volonterka Dora Kalčič iz Ilirske Bistrice, kapelan Primož Lorbek iz Hajdine, penzioner Radko Luzar iz Dolenje Stare vasi kod Šentjerneja, planinarski vodič i dvorac Franc Maršnjak iz Velenja, volonteri Nataša Privošnik iz Šempetra u Savinjskoj dolini i iz Jolanda Ravnikar.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lamin Jamal (Lamine Yamal), velika nada španskog fudbala, ove je subote napunio 17 godina.

U petak oko 20.00 sati, prolaznik u Darmštadtu spasio je život dječaku (1) koji...

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Jajce objavilo je natječaj za dodjelu Književne nagrade “Nikola...

Danas je u Jajcu, na relaciji Divičani-Kuprešani, održana spektakularna manifestacija 6. Međunarodni auto slalom...

Mišo Banjac, Prijedorčanin koji živi i radi u njemačkom Minhenu, polako gradi svoju muzičku...

Lepa Brena je sinoć u klubu na Krku svojim energičnim nastupom opet pokazala zašto...