Search
Close this search box.

Večeras izložba Stjepana Jelice i Edine Demir-Šahman – ‘Simbioza fotografije i poezije, rukopisi sjećanja’

Podijeli članak:

Drugi dan Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu obilježiće izložba pod nazivom “Simbioza fotografije i poezije, rukopisi sjećanja”. Izložba će biti otvorena u Galeriji Doma kulture (Kršlakova kuća) u 18 sati.

Autori ove jedinstvene postavke su Jajčani Stjepan Jelica i Edina Demir-Šahman, dok će promotor biti Strajo Krsmanović.

Edina Demir-Šahman

Edina Demir-Šahman rođena je 1973. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Djetinjstvo je provela na obalama Plive i Vrbasa, pod zidinama starog grada. Zbog ratnih okolnosti 1992. godine seli u Austriju, gdje i danas živi i radi u gradu Steyr. Još od srednjoškolskih dana piše poeziju u kojoj evocira mjesta na kojima je odrastala, kao i neproživljene trenutke naprasno prekinutog djetinjstva. Njena zbirka poezije “Predoblja sjećanja” je njen prvijenac, a u pripremi je još jedna zbirka.

Stjepan Jelica

Stjepan Jelica, također rođen 1973. godine u Jajcu, završio je osnovnu i srednju školu u svom rodnom gradu. Dalje obrazovanje nastavio je u Rijeci, gdje je završio preddiplomski i magistarski studij fizioterapije na Medicinskom fakultetu. Trenutno je doktorand na Univerzitetu u Novom Mestu u Sloveniji. Iako radi u visokom obrazovanju kao predavač na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru, stručni i znanstveni angažman usmjeren mu je prema aktivizmu u raznim udrugama djece s teškoćama u razvoju, zalažući se za inkluziju i potporu roditeljima. O svojim iskustvima rada s djecom i potrazi za rješenjima napisao je knjigu “Zvijezde izvan Mlječnog puta” 2019. godine. Fotografijom se počeo baviti slikanjem napuštenih pasa kojima je pokušavao naći stalni dom, a vremenom su nastali i drugi motivi, najčešće izrazito lirski.

Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti da prisustvuju ovom jedinstvenom spoju fotografije i poezije te podrže autore u njihovom umjetničkom izražaju.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi...

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke...

Zeničanin Irdin Krnjić, koji je na muzičkoj sceni poznat pod estradnim imenom Irdin Dinči, a koji...

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...