Večer sevdalinki u BKC-u 30. novembra, muzičko putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme

Podijeli članak:

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu  30. novembra, s početkom u 20 sati, bit će održano “Večer sevdalinki” nevjerovatno muzičko putovanje kroz najljepše sevdalinke i ljubavne pjesme.

Publika će imati priliku da uživaju u nastupima vrhunskih umjetnika među kojima su izvođači Nedeljko Bilkić, Hari Mata Hari, Dragan Stojkovića Bosanac, Esad Kovačević, Adnan Jakupović, Zeki Šuman, Marija Šestić, Alma Subašić, Izet Milišić, Šejla Grgić i Pavao Anić.

“Za mene je to lijep događaj, to je muziku koju volim. Sevdalinka je univerzalna kategorija u muzici koja govori o ljubavi i patnji u ljubavi, svuda se razumije…”, rekao je Dragan Stojković Bosanac uoči koncerta.

Uz fenomenalne vokalne interpretatore, na sceni će ih pratiti jedinstveni i već legendarni Orkestar maestra Dinka Mujanovića. Publika i ljubitelji sevdaha, kao i prethodnih godina, moći će uživati u “evergreen” sevdah pjesmama kao što su Žute dunje, Tebi majko misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostar grada, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar, Kad ja pođoh na Bembašu, i mnogi drugi.

Svih ovih godina u projektu producenta Tomislava Kašljevića pjevale su zvijezde poput Nedžada Salkovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Harija Mate Harija, Željka Bebeka, Harisa Džinovića, Merime Njegomir, Nedeljka Bilkića, Enesa Begovića…

“Jako sam ponosan na ovaj projekt, koji ove godine u Zagrebu slavi svoje 18. izdanje, jer vodimo računa da sačuvamo sve kulturne dobrobiti koje smo naslijedili od predaka. Zaista je divan osjećaj kada imate nešto poput ovakve manifestacije da vas podsjeti odakle su vaši korijeni, ali i kada drugi ljudi poštuju i cijene ovakvu vrstu muzike”, rekao je Tomislav Kašljević, autro i produent projekta.

Sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstveni muzički izraz u Bosni i Hercegovini, koja se može pohvaliti svojom dugom i bogatom tradicijom. Po svojoj strukturi i načinu izvođenja sevdalinke su složene pjesme pune emocija, a sama riječ potiče od arapske riječi “savda” što znači “crna žuč”, dok u bosanskom jeziku pojam “sevdah” ima značenje čežnja, ljubavni žar i ljubavna tuga.

Ulaznice su dostupne putem sistema Kupikartu.ba i na blagajni BKC-a, saopćili su iz Music tima.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...