Vanredna sjednica: Predstavnički dom PFBiH o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) na kojoj će, na zahtjev grupe poslanika, biti raspravljano o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH, zakazana je za danas.

Na sjednici će biti razmatrana jedna tačka dnevnog reda “Pogoršanje epidemiološke slike u Federaciji BiH kao posljedica pandemije Covid-19 i izostanak adekvatnih mjera Vlade Federacije BiH za njeno suzbijanje”.

ćKako je saopšteno iz Federalnog parlamenta, na sjednici e se obratiti predstavnici Vlade Federacije BiH, Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacje BiH i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zahtjev za vanrednu sjednicu Predstavničkog doma zatražili su klubovi poslanika SDP-a BiH, Naše stranke, SBB-a, A-SDA /NES/, PDA, NIP-a i NB-a s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u cijeloj Federaciji BiH.

“Imajući u vidu da Vlada FBiH punih pet mjeseci nije preduzimala nijedan korak u svrhu nabavke vakcina protiv kovida i da je prve aktivnosti preduzela nakon što ju je na to 24. februara, usvojenim zaključcima, obavezao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, smatramo da bi hitna tematska sjednica na kojoj bi se donijele adekvatne mjere doprinijela zaustavljanju rapidnog širenja zaraze, poboljšanju epidemiološke slike u FBiH i davanju okvira za sistemsku pomoć privrednicima”, naveli su poslanici u zahtjevu.

U zahtjevu se ističe da je nedopustivo nečinjenje Vlade FBiH u situaciji kada treći talas pandemije doživljava vrhunac, kao i neujednačeno postupanje nižih nivoa vlasti, a pogotovo vlada pojedinih kantona koje, kako su ocijenili, nisu preduzele gotovo nikakve mjere u zaustavljanju širenja zaraze.

Poslanici zahtijevaju i da ovoj sjednici prisustvuju svi ministri u Vladi FBiH.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počeće u 11.00 časova.

BHRT