Search
Close this search box.

Valuta koja je ujedinila BiH i omogućila uspostavljanje finansijske stabilnosti

Podijeli članak:

Konvertibilna marka preživjela je 25 godina. Valuta koja je ujedinila Bosnu i Hercegovinu i omogućila je uspostavljanje finansijske stabilnosti u zemlji. I tada uz pomoć visokog predstavnika. 25 godina nakon obilježile su i Pošte Srpske izdavanjem najnovije poštanske markice.

Četiri valute i tri bankarska sistema. Srbi su pazarili jugoslovenskim dinarom, hrvati hrvatskom kunom, bošnjaci bosanskim dinarom, a njemačkom markom svi. Poslijeratnu BiH, između ostalog dočekalo je i finansijsko nejedinstvo. U prevodu, ako vam je plata uplaćena u Sarajevu, bilo je praktično nemoguće da bude isplaćena u Banjaluci. U iščekivanju zajedničke valute, to nije bilo jedino oko čega su se “sporili”.

“Bilo je malo problema sa slikama, odnosno sa likovima koji su bili na novčanicama, to se sjećam da je to bio problem, pošto su novčanice konačno vrijedile i u Federaciji i u RS, bio je problem ko je na kojoj novčanici iz kog entiteta”, samo su neki od komentara građana.

Ove godine navršeno je 25 godina od puštanja u promet konvertibilne marke. Uspjela je to BiH, čak četiri godine prije uvođenja eura.

Zoran Babić, direktor Glavne banke RS je kazao:

“Prve novčanice konvertibine marke izdate su 1998.godine nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke BiH”.

No, o njihovom dizajnu i izgledu ni tada se nisu mogli dogovoriti bh. političari. “Stranci” su i u to vrijeme morali intervenisati.

Konvertibilna marka je po mnogima jedina reforma koja se ne osporava u BiH. Interesantno, u njenom nastanku i tada je intervenisao visoki predstavnik.

Za Pitera Nikola, tadašnjeg i prvog guvernera Centralne banke , moglo bi se reći da je i najuspješnjiji “stranac” u BiH. U dogovoru sa tadašnjim visokim predstavnikom Karlosom Vestendropom, valuta KM je nametnuta. I ne samo to. Uredio je i platni sistem, koji i danas funkcioniše.

“Stabilnost konvertibilne marke je očuvana svih 25 godina kroz svoj stabilan kurs u skladu sa monetarnom politikom Centralne banke BiH. Stabilnost domaće valute se pokazala kao posebmo sredstvo i važno u periodima krize i uopšte te je stabilna valuta preduslov za ekonomski razvoj”, kazao je Zoran Babić.

Prepoznali su to i u poštama RS koji su u čast 25 godina jedinstvene valute promovisali i poštansku marku.

Zoran Protić, Pošte Srpske:

“Poštanske marke su naši mali ambasadori koji putem pisanih paketa obiđu cijeli svijet”.

Nebojša Đumić, dizajner poštanske marke:

“Razmišljao sam na koji način uopšte da napravim da to ljudima bude interesantno jer je ljudima zanimljivo trošit novac a ne gledati, i onda kada sam nadošao na ideju lova na novac, onda je sve kliknulo”.

Marka je u poslijeratnom, izrazito podijeljenom bosanskohercegovačkom prostoru postala prvi “simbol” ujedinjene BiH. 25 godina nakon, odluke današnjeg visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta se ne poštuju i osporavaju.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka