Validnost diploma zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluke

Nakon što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio diplome svih zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim institucijama, te izrazio sumnju da pojedine nisu validne, reagovali su prozvani lideri grada.

[embedded content]

Jedan od njih je načelnik u Gradskoj upravi Neven Stanić, koji tvrdi da je njegova diploma validna.

Dok gradonačelnikov Tim za reviziju utvrđuje, kako on navodi, nepravilnosti, i najavljuje krivične prijave, u Vladi Republike Srpske kažu da nisu upoznati sa osnivanjem tog tima.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanovuković kaže da želi pravedniji sistem. Traži provjeru svih diploma, jer kako tvrdi, ne želi da oni sa kupljenim diplomama imaju bolji položaj. Ne želeći da prejudicira validnost ničije diplome, ipak je rekao da bi volio da se provjeri i diploma načelnika u Gradskoj upravi Nevena Stanića.

„Ono što je ključno kod kolege Stanića je da je taj fakultet koji je bio u žiži javnosti izgubio akreditaciju u Americi čisto da se preispita, jer znamo da je i SIPA određene dokumente i javne ličnosti koje su bile pod lupom zbog diploma. Smatram da je to važno da se pregleda. Imate diplome u Gradskoj upravi i nekim javnim preduzećima koje su stečene u vrlo kratkom roku“, rekao je Stanivuković.

Prozvani načelnik Stanić tvrdi da je njegova diploma magistra međunarodnih odnosa sa Univerziteta u Jorku validna i da su Stanivukovićeve izjave klevetničke. Tvrdi da je osnovne studije završio na Američkom unuverzitetu u Banjaluci. Na diplomi piše da je diplomirao 2013. godine u Tuzli.

„Jedan od najprestižnijih i najbolje rangiranih univerziteta je prihvatio i uvažio moju diplomu osnovnih studija i sad se našao jedan srednjoškolac da je osporava i da postavlja pitanje validnosti. To je taj nakaradni sistem u koji smo sada dovedeni“, kazao je Stanić.

Za sutra je najavljeno podnošenje krivičnih prijava zbog sumnje u nezakonitosti rada Gradske uprave i javnih preduzeća u prethodnom periodu, koje je utvrdio Tim za reviziju.

Međutim, u Ministarstvu finansija Republike Srpske navode da Centralna jedinica za harmonizaciju finansijskog upravljanja i kontrole zvanično nije upoznata o osnivanju Tima za reviziju u Gradskoj upravi.

„Zakon ne poznaje osnivanje Tima za reviziju. Grad Banjaluka ima Jedinicu interne revizije i svako drugo tijelo unutar subjekta koje interno obavlja revizije nije u skladu sa važećom zakonskom regulativom iz oblasti interne revizije.“

Stanić je doveo u pitanje stručnost članova Tima za reviziju, navodeći da šef Tima Diana Cvijić nije upisana u registre kao licencirani, ovlašćeni revizor. Njen stav nismo dobili, jer su nam u kabinetu gradonačelnika rekli da je na putu.

BHRT