Valentina: Povrće rodilo k'o ludo

Podijeli članak:

Povrće je ove godine na Kupresu odlično rodilo.

Kazala je to za Srpskacafe, vidno zadovoljna, Valentina Duvnjak, njihova nekadašnja radna kolegica, koja je još prije nekoliko godina, radijski mikrofon zamijenila povratkom na rodnu grudu, u rodni Donji Malovan gdje se bavi povrtlarstvom.

Razgovarali su sa Valentinom na manifestaciji Dani glamočkog krompira gdje je osvojila nagradu za najbolje uređen štand.

Na početku priče, Valentina reče da je kod nje, ove godine, krompir odlično rodio.

“Konkretno, krompir koji je u dobrom dijelu BiH nešto slabije rodio, kod nas je u odnosu na proteklu godinu mnogo bolji. Prezadovoljni smo. Mislim da je odlučujući faktor bio taj što smo mi sadili i po kiši. Nismo čekali da prođe onaj kišni period koji se desio u proljeće, koji se bio odužio, nego smo ipak gledali u kalendar i pored nepovoljnih vremenskih prilika. Radili smo zaista u teškim uslovima. Kupres je specifičan, tu se mora posaditi na vrijeme, ako se zakasni, ili ako se sadi ranije pa je hladno zemljište, nije dobro. Ipak sve smo uspjeli uklopiti i dobili smo jako dobre prinose”, kaže Valentina.

Dodaje da je generalno prezadovljna baštom. Sve je kaže dobro rodilo. Prezadovoljna je veli i kvalitetom.

“Jedini problem nam se dogodio prije nekoliko dana kada je najavljeno naglo zahlađenje i snijeg, a mi nismo bili povrće iznijeli iz bašte, tako da smo u nekoliko dana morali sve da iznesemo. Bilo je malo ubrzano, što se tiče rada, ostali smo bez snage”, kroz smijeh zbori sagovornica ovog portala.

“Ali, kada čovjek voli, a ja zaista volim tu baštu, kada čovjek voli to što radi, uzgaja te biljke, i zna tačno kako one žive i dišu, onda ta bašta mora  dobro roditi”, dodaje Valentina naglasivši da Banjalučani dobro znaju gdje i kako mogu nabaviti povrće iz njene bašte.

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...