Vakcinacija zdravstvenih radnika iz RS i Brčkog u Srbiji

Počela je vakcinacija zdravstvenih radnika iz Republike Srpske (RS) i Brčko distrikta u Srbiji. Medicinarima su dostupne tri vakcine “Sinofarm”, “Sputnjik VE” i “Fajzer-Biontek”. Kada će u Bosnu i Hercegovinu stići najavljene veće količine vakcina protiv koronavirusa, još je neizvjesno.

One koje su naručene putem “Kovaks” mehanizma, bar prema posljednjim najavama, stižu tek krajem februara. Gotovo godinu dana od početka pandemije, umjesto nabavke vakcina i suzbijanja virusa, nadležni još razmišljaju u čijoj je nadležnosti nabavka.

[embedded content]

Za vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, Srbija je osigurala 5.000 doza vakcina. Do sada je prijavljeno oko 2.100 zaposlenih.

ANKETA
“Dolazimo iz Ugljevika, devet kolega je došlo u Šabac. Znači nam mnogo da se vakcinišemo za sigurnost zdravstva u Republici Srpskoj”.
“Zahvaljujem se Srbiji na lijepom gestu što su prihvatili nas iz Republike Srpske da se vakcinišemo”.

U narednih nekoliko dana svi zdravstveni radnici iz bijeljinske bolnice, ali i najugroženiji iz Doma zdravlja Bijeljina vakcinisat će se u Srbiji.

ZLATKO MAKSIMOVIĆ, direktor Bolnice “Sveti Vračevi”, Bijeljina

“Imali su mogućnost da biraju, da li će rusku, kinesku ili Fajzerovu vakcinu”.

DANIJELA ĐUKIN, direktorica Doma zdravlja Bijeljina

“Iz četiri kovid ambulante, oni koji rade u hitnoj i primaju pacijente, doktori porodične medicine koji su uvijek na udaru i, naravno, higijensko-epidemiološka služba”.

Vakcinisat će se i 200 zdravstvenih radnika Brčko distrikta, kojima je to omogućio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

I dok se spas traži u susjednoj Srbiji, u Bosni i Hercegovini i dalje neizvjesnost. Veća količina doza vakcina je naručena, a datumi dolaska se svakodnevno prolongiraju.

Prema posljednjim informacijama Svjetske zdravstvene organizacije, vakcine iz “Kovaks” mehanizma dolaze krajem februara, a većina će biti podijeljena u martu. Međutim, prethodno je potrebno da budu odobrene na nacionalnom nivou.

Među zemljama regije najviše će dobiti Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

Srbija će dobiti 345.600 vakcina, BiH 180.000, Albanija 141.600, Sjeverna Makedonija 103.200, Kosovo 100.800 i Crna Gora 84.000.

Nadležni u Federaciji BiH i dalje bez mnogo pomaka. Direktnu nabavku vakcina do sada su pokušali Zapadnohercegovački i Kanton Sarajevo. Zbog zakonskih prepreka, to je onemogućeno.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

“Nadležne vlasti nisu poduzele adekvatne mjere za nabavku vakcine i za počinjanje kolektivne imunizacije stanovništva. Stupili smo u kontakt sa svim proizvođačima vakcina. Još uvijek nemamo dozvolu da ih uvezemo zbog zakonskih prepreka države i Federacije BiH”.

EDIN FORTO, premijer Kantona Sarajevo

“Činjenica je da kad razgovarate direktno sa proizvođačima, a tad su i cijene najbolje i najsigurnija isporuka, oni traže minimalno milion i po doza kao početnu količinu. Zbog toga je kantonu mnogo teže nabaviti nego Federaciji BiH ili državnom nivou”.

Ministarstvo civilnih poslova BiH prethodno je naručilo milion i 232 hiljade doza putem “Kovaks” mehanizma, što bi bilo dovoljno za imunizaciju 20 posto stanovništva. Naručeno je i dodatnih 892.000 doza vakcina proizvođača “Fajzer” i “Moderna” u okviru evropskog mehanizma.

U Bosni i Hercegovini trenutno je na raspolaganju samo dvije hiljade vakcina, za hiljadu osoba.

BHRT