Search
Close this search box.

Usvojene izmjene Zakona o geološkim istraživanjima bez amandmana organizacija civilnog društva

Podijeli članak:

Narodna skupština Republike Srpske, na 10. redovnoj sjednici održanoj 4. jula, usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske, i to sa značajnim izmjenama u odnosu na Nacrt zakona koji je ranije izazvao interes šire javnosti.

Prijedlog zakona usvojen je ipak bez amandmana koji je uputio Centar za životnu sredinu zajedno sa Transparency International u Bosni i Hercegovini, a koje je podržala i Kuća ljudskih prava Banja Luka.

Amandmani organizacija civilnog društva, a koji su bili podneseni radi zaštite demokratskih principa i ljudskih prava u vezi sa životnom sredinom, predstavnici organizacija prezentovali su relevantnim skupštinskim radnim tijelima, prethodno zasjedanju Narodne skupštine.

Uprkos zahtjevu organizacija, Zakonodavni odbor nije glasao o predloženim amandmanima, dok Odbor za zaštitu životne sredine nije ni razmatrao Prijedlog zakona, što je bio uslov za njihovo dalje upućivanje.

Međutim, na samoj sjednici Narodne skupštine, amandmani su ipak bili predloženi od strane poslanika koji su prepoznali problematiku i negativan trend izmjena ovog zakona – no u konačnom glasanju o pojedinačnim amandmanima nije bilo dovoljno podrške za njihovo prihvatanje.

Ovo smatramo nedopustivim, jer ne samo da veliku većinu narodnih poslanika ne zanimaju doprinosi organizacija civilnog društva, već su poslanici koji su glasali za takav Prijedlog zakona, njih ukupno 44 od 59 prisutnih, još jednom pokazali da ne rade u najboljem interesu građana/ki koje zastupaju.

Spisak glasanja možete pogledati ovdje:

Usvojivši tako Prijedlog zakona, u tekstu koji je izradilo Ministarstvo energetike i rudarstva, Republika Srpska odlučila se za provođenje geoloških istraživanja:

  • bez osnovnih principa lokalne demokratije,
  • bez prethodne procjene uticaja za praktički sva geološka istraživanja,
  • bez jasno utvrđenih ukupno dozvoljenih količina za metalične mineralne sirovine,
  • bez dodatnih kriterija za koncesionare.

„Centar za životnu sredinu će iskoristiti sve pravne mehanizme, domaće i međunarodne, s ciljem iniciranja postupaka ispitivanja ustavnosti i zakonitosti izmjena i dopuna Zakona na ovaj način“, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Podsjećamo, Centar je i tokom 2022. godine podnosio amandmane na Zakon o geološkim istraživanjima koji je trenutno na snazi, međutim Narodna skupština tada nije glasala o amandmanima, budući da Odbor za zaštitu životne sredine nije zahtjevao glasanje poslanika.

„Osuđujemo dodatno produbljivanje nedostataka ovog propisa i centralizaciju odlučivanja u Vladi o pitanjima koja su suštinski lokalnog karaktera, i to u momentu kada već 18 godina ne postoje legitimne javne politike koje obuhvataju i geološka istraživanja – a za što očito ni zakonodavno tijelo Republike Srpske nije naročito zainteresovano“, zaključio je Skomorac.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...