Uskrsni ponedjeljak u svetištu sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju

U podmilčakom svetištu sv. Ivana Krstitelja kod Jajca, pred više od tisuću vjernika, svečano sveto euharistijsko slavlje na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja predvodio je definitor i ekonom Provincije Bosne srebrene fra Nikica Vujica, uz koncelebraciju još petorice svećenika i jednog đakona.

Uskrsni ponedjeljak tradicionalno se svečano slavi u župi i svetištu sv. Ivana Krstitelja  u Podmilačju, gdje uz domaće vjernika sudjeluju i vjernici iz cijeloga jajačkog kraja: iz župe Jajce, Dobretići, Mrkonjić Grad i Liskovica, kao i mnogi drugi hodočasnici iz zemlje i onih na privremenom radu u inozemstvu. Usprkos pandemiji, slavlje na otvorenom, na velikom vanjskom oltaru, pruža vjernicima i mogućnost sudjelovanja na euharistijskom slavlju uz pridržavanje mjera opreza.

Uskrsnuće – središnji događaj i najveća tajna naše vjere

Euharistijskim slavljem, koje je započelo u 11 sati, predsjedao je fra Nikica Vujica, član uprave provincije Bosne srebrene i njezin ekonom. Uz njega, sudjelovali su gvardijan jajčkog samostana fra Vinko Marković zajedno sa još četvoricom svećenika i jednim đakonom. Propovijedao je fra Žarko Lučić, OFM Cap, župnik i gvardijan u svetištu Gospe od Pišana u Splitu, inače rodom iz župe Podmilačje.

U svojoj homiliji fra Žarko je napomenuo da slavimo uskrsnuće kao središnji događaj i najveću tajnu naše vjere. “Gospodin Isus Krist je i prije uskrsnuća pokazao svoju božansku moć uskrisivši Lazara i to četvrti dan kada je proces raspadanja već poodmakao. Isus je došao tek nakon nekoliko dana da bi snaga Lazareva uskrsnuća bila upečatljivija za sve ljude i da bi se Kristova božanska moć nad životom i smrti u potpunosti očitovala”.
“I pored svoga božanstva, Isus Gospodin se podložio smrti, a Bog Otac ga je uskrisio i time zauvijek pobijedio tamu grijeha i samu smrt pojavivši se živ. Tomu prvi svjedoci bijahu žene. Žene su otvorene životu i zato su senzibilnije od muškaraca u prepoznavnju impulsa života i životne radosti. Zatim, apostoli koji prosvijetljeni pouskrsnom vjerom pronalaze i svjedočanstva u Pismima da Krist treba uskrsnuti od mrtvih, a sjetili su se i njegovih riječi koje im je za zemaljskog života, prije muke i uskrsnuća, nagovijestio”.

Mnogima danas nedostaje snage da povjeruju u Isusa Krista kao Boga i čovjeka

Propovjednik je istaknuo da mnogim ljudima današnjice nažalost nedostaje snage da povjeruju u Isusa Krista kao Boga i čovjeka. Za njih je neshvatljivo da bi Bog postao čovjekom. To bi bilo Božje poniženje. Donekle mogu prihvatiti Boga tvorca tolikih planeta, ali Boga koji intervenira u ljudsku povijest ne prihvaćaju.

“Za nas vjernike Krist je svojim slavnim uskrsnućem proslavio Oca na nebesima, pokazao svoju božansku sinovsku moć i dao šansu svima koji u njega povjeruju da sudjeluju u njegovoj slavi – vlastitom uskrsnuću i pobjedi nad smrću”, naglasio je fra Žarko Lučić.

Poslije euharistije, vjernici su nastavili bratsko druženje uz uobičajeno tucanje uskrsnim jajima i radostan susret sa svojim bližnjim od koji su mnogi došli iz inozemstva da u svojoj domovini prožive uskrsnu radost, kao i zajedništvo sa svojim najbližima.
Prigoda je ovo da se nadamo i pobjedi nad ovom pandemijom koja otežava život ljudima diljem planete na svim razinama, ali radost bratskoga susreta doprinijeti će lakšem nadilaženju svih patnji i poteškoća sa nadom u Krista uskrsloga. S ovim riječima su u ime jajačkih franjevaca na čelu sa gvardijanom fra Vinkom Markovićem i podmilačakim župnikom i upraviteljem svetišta, fra Filipom Karadžom, svim vjernicima zaželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs 2021. godine.

 

 

(Jajce Online)