Uskoro zabrana pušenja: Kad zakon dođe, onda smo svi dužni to poštivati

Podijeli članak:

Za nekoliko dana, na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine. U skladu s navedenim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prevozu.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak „Zabranjeno pušenje“, a u objektu ne smiju biti istaknute posude za odlaganje pepela. Izuzetak su ugostiteljski objekti u kojima se ne poslužuje hrana, čiji vlasnici prostor za posluživanje mogu odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

„Ne sumnjam da ćemo morati postupiti po odredbama zakona, a očekujemo i probleme sa gostima zbog toga – očekujem da ćemo zaista imati situaciju da se borimo s gostima, objašanjavajući im da zaista nije dozvoljeno, nadam se da nećemo dolaziti u situaciju da moramo goste udaljiti iz prostora“, kaže Stjepan Primorac, predsjednik Federalne udruge za turizam.

Alen Ključanin vlasnik je ugostiteljskog objekta: „Gledajući susjednu Hrvatsku, ostale evropske zemlje – svi su se tome prilagodili i svi posluju i rade. I u njih su bile neke fame, oko toga se pisalo i pričalo, ali i dalje oni svi opstaju i rade. Možda je taj početak prilagođavanja malo teži jer smo svi navikli da radimo ovako i onda to malo teže padne, ali u svakom slučaju kad zakon dođe i stegne svojim aršinima, onda smo svi dužni to poštivati“.

Zakon za fizička lica stupa na snagu danom početka primjene – 28. maja. S druge strane, preduzeća i druge pravne osobe dužni su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do novembra 2023. godine. Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su da je mnogo nejasnoća u vezi s primjenom ovog zakona.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović smatra kako će biti 1001 pitanje: „Ni ja, a ni mnogi ljudi još ne znaju, zapravo, odgovor na brojne upite oko toga – recimo ko će vas kazniti zato što vi u vašem osobnom automobilu pušite cigaretu“.

Ovakav zakon već se primjenjuje u mnogim evropskim zemljama. Građani Mostara imaju podijeljeno mišljenje.

Za nepoštivanje zakona kazne su od 100 KM za fizička lica do 15.000 KM za pravna lica. Nadzor nad primjenom ovog zakona obavlja Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalnih organa za inspekcijske poslove.

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...