Uskoro ekološka akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas

Podijeli članak:

U povodu obilježavanja 5. juna Svjetskog dana zaštite životne sredine Općina Jajce uz podršku Misije OSCE-a u BiH, Terenski ured Travnik, i Planinarskog društva “Ćusine” Jajce, a zajedno sa nevladinim organizacijama, sportskim kolektivima, javnim ustanovama, školama, udruženjima i građanima organizuje veliku ekološku akciju čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas.

Tim povodom danas je upriličen zajednički sastanak sa učesnicima ovih aktivnosti. Sastanku je prisustvovao načelnik općine Jajce Edin Hozan, Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i koordinator akcije predsjednik Planinarskog društva “Ćusine” Velid Hrnjić.

Cilj ove akcije je podignuti svijest o očuvanja životne sredine, potaknuti građane na očuvanje okoliša, rijeka i prirodnih bogatstava kojima je naš grad okružen.

Velika akcija čišćenja rijeke Vrbas od Vinca prema Bravnicama održat će se u subotu, 3. juna, a prevoz za učesnike i sve zainteresovane bit će obezbijeđen u 10:00 sati ispred Gradske dvorane Jajce. Akcija čišćenja započet će iz “Auto kampa Vinac” u Vincu, a završit će u dvorištu OŠ “Berta Kučera” u Bravnicama sa druženjem i ručkom za sve učesnike.

Pozivaju se mještani Mjesnih zajednica Vinac i Bravnice, svi građani, ljubitelji prirode i čiste okoline, da uzmu učešće u akciji čišćenja i uređenja rijeke Vrbas. Gorska služba spašavanja Jajce učestvovat će u čišćenju, i stavit će se na raspolaganje svim učesnicima tokom akcije.

Načelnik općine Jajce zahvalio se predstavnicima nevladinih organizacija, sportskih kolektiva, javnih ustanova, škola, udruženja i građanima koji su uvijek spremni da se odazovu i učestvuju u ovakvim akcijama.

-Na ovaj način svi zajedno jačamo svijest očuvanja okoliša i naših prirodnih bogatstava. Svi zajedno moramo dati doprinos, dati svoj maksimum jer samo tako možemo uraditi nešto korisno za svoj grad i svoju okolinu”, istakao je načelnik Hozan na današnjem sastanku.

Ova akcija čišćenja ujedno je i najava za Eko rafting regatu “ Vrbas 2023” koji će biti održan sedmicu poslije 7-9. juna 2023. godine.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...