USK: Potvrđena optužnica protiv Bunića i Aldžića zbog zloupotrebe položaja

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu protiv bivšeg općinskog načelnika Bužima Agana Bunića te direktora JU Centar za socijalni rad Bužim Emira Aldžića, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci počinili dva krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. 

Osnovano se sumnja da su optuženi u septembru 2015. godine, nakon što je Agan Bunić dogovorio i obavio intervju sa novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Bussiness Magazinu u rubrici Općinski načelnik-Menadžer u izdanju br. 175 u iznosu od 3.000 KM (3.510 KM s PDV-om) izvršili iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, na koji način su pribavili korist za Agana Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Bussiness Magazine, a nanijeli štetu JU Centru za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510 KM.

Također se osnovano sumnja da su optuženi u novembru 2015. godine, pošto je prethodno Agan Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga “Šampioni biznisa 2015” u kojima je Agan Bunić predstavljen kao “Najnačelnik 2015” za cijenu 2.600 KM (s PDV-om 3.042 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Aganu Buniću u vidu lične promidžbe, te pričinivši štetu za budžet JU Centar za socijalni rad Bužim u vidu obaveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042 KM. 

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice. 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva USK Bihać. 

BHRT