Uručena donacija Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću

Komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Erik Folkeštad i šef Ureda za odbrambenu saradnju Američke ambasade major Taib Grozdanić danas su uručili vrijednu donaciju Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

“Izuzetno mi je drago što je NATO u mogućnosti podržati osoblje ove lokalne bolnice u Bihaću, osoblje koje se nalazi na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a. Kada naše članice i partneri zatraže našu pomoć, NATO je tu. Stavlja na raspolaganje resurse i sposobnosti 30 zemalja članica da pomogne našim prijateljima da riješe probleme i prevaziđu sigurnosne izazove”, rekao je Folkeštad na ceremoniji primopredaje donacije.

Grozdanić je istakao da je u pitanju jedna u nizu donacija humanitarne pomoći u borbi protiv KOVID-19 koju su Sjedinjene Američke Države, u svojstvu NATO saveznika, donirale u cijeloj BiH od početka ove pandemije.

“Ove donacije pokazuju da će Savez uvijek stajati uz svog partnera Bosnu i Hercegovinu u najtežim vremenima”, rekao je on.

Iz NATO štaba saopšteno je da će ova donacija pomoći medicinskom osoblju da pruži najbolju moguću zaštitu građanima Bosne i Hercegovine u izazovnim vremenima.

“U BiH i cijelom svijetu, NATO saveznici i partneri nastavljaju pružati podršku jedni drugima tokom ove pandemije. Od početka ove krize, Sjedinjene Američke Države i NATO saveznici donirali su tone zaliha u brojnim donacijama pomoći kao odgovor na zahtjev BiH dostavljen NATO Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe”, navodi se u saopštenju.

BHRT