Uprkos formiranom predmetu u Tužilaštvu BiH: U Višegradu obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”

U Višegradu je obilježen “Dan ruskih dobrovoljaca”, koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili u sastavu Vojske Republike Srpske. Tužilaštvo BiH formiralo je predmet na temelju zahtjeva Udruženja “Žena – žrtva rata”, koje smatra da je obilježavanje ovog dana uvreda za Bošnjake. U Republici Srpskoj je ovaj dan uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja.

[embedded content]

I nakon toliko godina od rata u Bosni i Hercegovini na mnoga pitanja odgovora nema. Žrtve Višegrada godinama pitaju: Koja je bila uloga ruskih dobrovoljaca u proteklom ratu? Nejasno je da li ih je Ruska Federacija ciljano slala, ali jasno je da su ratovali na području BiH. I to njih 700 u Vojsci RS-a.

“Mene je iznenadilo da su ruski dobrovoljci sa stranog ratišta bili pod komandom Luke Dragičevića, komadanta druge pješadijske brigade i da se danas tom istom Luki sudi na Sudu BiH”, ističe Bakira Hasečić, predsjednica Udruge “Žena – žrtva rata”.

Zato žrtve danas pitaju pravosudne organe, članove Predsjedništva BiH i međunarodnu zajednicu; po kom osnovu su ruski borci dolazili u BiH i zašto nikada nije utvrđen njihov identitet. Odgovora nema, kao ni zabrane ovakvih skupova. Zabranu obilježavanja zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrepeljivosti tražili su od državnog tužilaštva BiH. Tužilaštvo je za sada formiralo predmet, a više informacija ne žele davati.

“Mislim da neće ostati samo na formiranom predmetu, 30 godina čekamo da im se utvrdi identitet da budu procesuirani, oni još uvijek slobodno dolaze na mjesto zločina da bi slavili počinjene zločine”, navodi Hasečić.

“Vjerovatno Tužilaštvo BiH ima vremena napretek i ako brine, zbog čega nisu predmete otvorili i procesuirali zločince koji su počinili zločine u Dobrovoljačkoj i Tuzlanskoj koloni'”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović.

I dok se međusobno optužujemo, međunarodna zajednica ne pokazuje interes da ovakve događaje spriječi. Nisu željeli danas komentarisati dešavanja u Višegradu.

Uprkos formiranom predmetu u državnom tužilaštvu, tradicija obilježavanje će se, kažu, nastaviti.

“Nađite i dokažite da je neko od ovih imena učestvovao u nekom ratnom zločinu, skinut ćemo to odmah”, poručuje Savo Cvijetinović, predsjednik Udruge građana srpsko-ruske zajednice.

Dok je za jedne današnji datum jedan od značajnijih historijskih događaja, za druge je vrijeđanje žrtava i i slavljenje zločina počinjenih u gradu na Drini.

BHRT