Upriličeno poetsko veče, danas sjećanje na glumca Šerifa Aljića

Podijeli članak:

Poetsko veče “Ako nam glas i nije stigao duboko do neba vrisnuli smo bar kako treba“, naslovljeno po pjesmi Maka Dizdara “Brotnjice“, upriličeno je u okviru Pozorišnih igara BiH. Glumica Hasija Borić je interpretirala poeziju bh. pjesnika Skendera Kulenovića, Maka Dizdara, Oskara Daviča, Darka Cvijetića, Ivana Gorana Kovačića, Mile Stojića…

U okviru pretećeg programa Festivala, danas će biti upriličeno sjećanje na glumca Šerifa Aljića, dugogodišnjeg člana kolektiva Narodnog pozorišta Mostar koji je preminuo u februaru ove godine.

Aljić je ostvario mnogobrojne uloge u teatru, desetine premijera, ali i u serijama i filmovima. “Konjanik”, “Obrana i zaštita”, “Naša svakodnevna priča”, “Mrtve ribe”, samo su neki od filmova u kojima je glumio tokom dugogodišnje karijere.

Za svoj rad dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja. Među ostalima, dobitnik je nagrade za najbolju režiju 1979. godine za televizijski scenarij “Čep koji ne propušta“ Branka Reljića.

Predstavom “Derviš i smrt”, koja je u režiji Erola Kadića odigrana 2007., Aljić je obilježio 30 godina umjetničkog rada.

 

 

(Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...

Udruženje lektora Republike Srpske bira riječ koja je obilježila 2023. godinu. Pozivaju i građane...