Upozorenje vozačima: Ovaj propust u automobilu može vas izložiti opasnim bakterijama

Podijeli članak:

Većina vozača je barem jednom dopustila da se nepotrebne stvari nakupljaju u njihovim automobilima – voda u plastičnim bocama, primjerice, obično završava negdje na dnu poda ili na praznom sjedalu. Međutim, ove boce zapravo mogu predstavljati skrivenu opasnost za vozače.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje vode iz boce koja je ostavljena u automobilu može izložiti tijelo bakterijama i štetnim mikrobima, a problem se pogoršava ako je tekućina u boci izložena suncu ili visokim temperaturama. Istraživanja su također pokazala da toksini prisutni u plastičnoj boci s vremenom mogu iscuriti u tekućinu.

Znanstvenici su testirali svježu bocu vode i nisu pronašli štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su ostavljene na suncu pronašli su tragove kloroforma, što znači da su stvoreni idealni uvjeti za razvoj bakterija poput E. coli.

“Kada je prisutan ili E. coli ili ukupni kloroform, to se smatra neispravnom pitkom vodom”, objasnio je Steve Fickett iz Thorton Laboratories. Profesor kemije na Sveučilištu Indiana Bill Carroll ističe da su bakterije u vodi veća prijetnja, dodajući: “Ne brinem se zbog kemikalija koje cure iz boce. Moj bi problem bio biološki, moglo bi se dogoditi da u vodi rastu mikroorganizmi.”

To upozorenje dolazi u vrijeme kada su vozači dobili i drugo upozorenje o putovanju automobilom tijekom vrućih vremenskih uvjeta. E-cigarete sadrže baterije koje se mogu pregrijati i otkazati zbog sadržaja litija u toplim vremenskim uvjetima. Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na izravnu sunčevu svjetlost. To može uzrokovati curenje toksične tekućine iz baterije električne cigarete, a u najgorem slučaju i eksploziju. Ova opasnost od požara također se odnosi na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i oni mogu eksplodirati pri visokim temperaturama.

Vozačima se također savjetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu i drugih aerosola, sunčane ili obične naočale te ogledala za šminku, budući da i ti predmeti mogu predstavljati rizik od požara. Čak i krema za sunčanje može biti opasna.

Ako se ostavi u zagrijanom automobilu, tekućina može procuriti iz boce, oštećujući unutrašnjost vozila. Iako ne predstavlja rizik od požara, toplina može nepovoljno utjecati na aktivne sastojke u kremi za sunčanje, čime se smanjuje njezina učinkovitost u zaštiti od opekotina kada se ponovno koristi, piše Mirror.

 

 

(N1)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...